Når man snakker om safari, er der en række udtryk, der går igen, herunder udtrykket Big 5. Selv blandt nutidens rejsende har udtrykket Big 5 en næsten mytisk klang, og rigtig mange drømmer om at se Big 5 på deres safari i Afrika.
Big 5 er ikke, som man måske umiddelbart skulle tro, de fem største dyr i Afrika.
Udtrykket Big 5 stammer fra 1800 og 1900 tallet, hvor man gik på storvildtjagt til fods, og Big 5 er et udtryk for de fem dyr, der var sværest at finde og sværest og farligst at nedlægge.
Selvom udtrykket Big 5 stammer fra en svunden tid, er der ikke ændret ved, at det stadig er en bedrift og kræver held at finde (spotte) disse dyr.
Big 5
Det er:
Uanset hvilket medlem af Big 5 man møder på sin safari, får det de små hår på armene til at rejse sig. Hver især er de imponerende og smukke.
Elefanten med sit store korpus, der alligevel bevæger sig næsten lydløst fremad, mens den indtager sine mange kilo daglig føde. Snabelen – dette fantastiske værktøj der konstant og elegant arbejder og undertiden suppleres af et forben, fx når græstørv eller de små akacietræer skal sparkes løs.
Elefanten er meget social. Hunnerne – med matriarken i spidsen – holder sammen hele livet og mindre unger ’gemmes’ beskyttende inde midt i flokken.
Bøffelen med sine sammenvoksede horn henover panden og sin solide krop signalerer rå muskelkraft. Ørene er i konstant bevægelse i et forsøg på at holde de mange fluer væk og kæberne er i konstant bevægelse, når græsset lige skal drøvtygges en ekstra gang.
Næsehornet udstråler ligeledes rå muskelkraft, og minder mest af alt om en rullende tank, når den kommer luntende. Den virker nærmest uovervindelig, som den går der og spiser, med de store horn pegende skråt fremad. Desværre et alt for sjældent syn på grund af massivt krybskytteri.
Løven kan opleves på hele paletten fra de dybe, skræmmende brøl der kan høres mange kilometer væk til social kat, når den ligger og slapper af sammen med flokken eller ligger på ryggen med tre poter strittende ud i luften, mens den fjerde bliver brugt til at klø sig på maven.
Leoparden er fantastisk til gemmeleg. Jeg har slet ikke tal på de timer, jeg forgæves har spejdet efter den. Ikke bare oppe i træerne, men også på klipper eller mellem buske. Når jeg så endelig har haft heldet med mig, er det bare et smukt, smukt syn, hvad enten den kommer gående gennem græsset eller den ligger oppe i et træ med sit bytte. Begejstring og glæde ruller bare igennem min krop.
For mange safarirejsende er det at se Big 5 blevet et mål i sig selv. Med lidt held og god planlægning af turen, kan det også stadig lade sig gøre, selvom krybskytters jagt på både elefant og næsehorn gennem de senere år har ført til en drastisk reduktion af bestandene.
Der er dog ingen tvivl om, at det bliver stadig vanskeligere, med mindre det lykkes at vende udviklingen, f.eks. gennem naturbevaringsprojekter.
Et Afrika uden disse ”giganter” bliver et fattigere Afrika.
Afrika er imidlertid mange andre vilde dyr end Big 5. De fleste rejsende vil opleve en mangfoldighed og et antal af vilde dyr, som de næppe havde forestillet sig inden de nåede frem. Udover et fantastisk udvalg af mere eller mindre kendte Afrikadyr, bydes den safarirejsende velkommen af et enestående og imponerende fugleliv med mere end 500 forskellige arter, den ene mere farvestrålende end den anden.
Der skal som nævnt held – og dygtighed – til at få øje på Big 5 på en safari, men det vil virkelig være en skam, hvis man kun har øje for Big 5 på en safari.
Det har fået nogle Afrika kendere til at opstille andre grupper af dyr, som der kan gå sport i at afkrydse på dyrelisten.
Kender du fx udtrykkene:
Big 9
Big 9 er en udvidelse af begrebet Big 5. Ud over elefant, bøffel, næsehorn, løve og leopard består Big 9 af:
Geparden er dagjæger og færdes typisk på den åbne savanne, hvor den med sin hurtighed løber byttedyr op, fx Thomson gazeller. Langt de fleste safarirejsende vil have større chance for at opleve geparden end for at se leoparden til trods for, at der antalsmæssigt er flere leoparder end geparder.
Du kan læse meget mere om geparden i min klumme ”Geparden- savannens Formel 1 racer”.
Zebraen ses ofte i større grupper, enten som en ungkarlegruppe eller som en hingst med sit harem af hunner med føl. Zebraen er også kendt for sin deltagelse i Migration – den store gnu- og zebravandring. Under vandring ses zebraerne i lange rækker.
Flodhesten opholder sig helst under vand om dagen på grund af sin sarte hud. De ses ofte i store grupper, og der sker hele tiden noget. Nogen dykker, andre dukker op til overfladen. Nogen ”skændes” og åbner de imponerende gab, og det hele krydres med de karakteristiske grynt.
Giraffen er om nogen savannens elegantier. Den betragter omgivelserne med ophøjet ro og spadserer som regel adstadigt af sted. Selv når den lange mørke tunge fisker grønne blade mellem de sylespidse akacietorne, foregår det med elegance.
Little 5
Little 5 er et modstykke til Big 5. Alle medlemmer af Little 5 har en ”makker” i Big 5. Medlemmer af Little 5 er:
Det er klart, at det er væsentligt sværere at spotte medlemmerne af Little 5 end det er at få øje på Big 5. Umuligt er det imidlertid ikke. Bøffelvævere ses fx ofte sammen med bøfler, hvor de sidder på ryggen eller siden af bøffelen og renser pelsen for insekter. De får lov til at ”arbejde” ganske uforstyrret selv tæt på øjnene, når bøffelen går og græsser eller ligger og tygger drøv.
Leopardskildpadde har jeg set flere gange både i Kenya og Tanzania og jeg imponeres hver gang over, hvor hurtigt de egentlig kan bevæge sig fremad.
Insekterne er straks sværere at spotte, Her kan det anbefales at hoppe ud af safaribilen og deltage i en walking safari også kaldet en bushwalk. Det har den sidegevinst, at man også kan se nærmere på dyrespor og på planterne.
Elefantspidsmusen kan være svær, da den både er sky og bevæger sig med stor hurtighed.
I en senere klumme vil jeg fortælle om begreber som Ugly 5, Shy 5 og De fjerede 6, men næste gang kigger vi på flere af ”de store øjeblikke”….