Mange vil nok have en følelse af at man ikke rigtig har været i Afrika, hvis ikke man fik set en zebra.
Zebraen er så ikonisk et dyr, at de fleste børn kender dens stribede udseende allerede fra de er helt små, hvor den har dannet rammen i mange børnebøger. Pyjamas- eller fangedragten, som den ofte er blevet karikeret som i tegnefilm har voldt mange rynkede bryn for forskere, som længe har forsøgt at forstå formålet med zebraens karakteristiske dragt.
Mange spørger tilstadighed: ”Er den hvid med sorte striber eller sort med hvide striber?” og det er heldigvis blevet opklaret vha. embryologiske undersøgelser. Svaret er: Den er sort med hvide striber!
En god huskeregel er at kigge på de punkter på zebraen, hvor den ikke har noget pels, som f. eks. mulen eller øjenlågene. Det var ét mysterium opklaret! Det er straks værre, når man begynder at overveje, hvorfor striberne overhovedet er der. Der er mange teorier i spil, nogen mere kendte end andre og nogen mere sandsynlige end andre. Her får i lige de mest populære:
Camouflage
I lang tid mente man at zebraens striber virkede som en form for camouflage for zebraen. En teori gik på at når zebraerne gik rundt i det høje græs ville striberne gå i et med det lange græs og det ville derfor være svært for rovdyr at få øje på dem. Det holder bare ikke helt stik med at zebraer ofte står ude midt på den åbne savanne uden at have højt græs til at skjule dem. En anden teori var at når zebraerne stod i tætte grupper ville striberne flimre ind i hinanden og gøre det svært at adskille de forskellige individer. Derfor ville rovdyr blot se en stor masse og ikke kunne udvælge enkelte dyr at jage. Denne teori er også mere eller mindre blevet skudt ned i og med at løver, som er zebraens primære trussel ikke lader til at have et problem med at finde frem til de enkelte individer. Kamouflage teorien lader altså ikke til at give en god nok forklaring på striberne.
Nedkøling
Striberne kan måske være med at til nedkøle zebraen når den står på den varme afrikanske savanne i den bagende sol. Det er muligt at luften bevæger sig hurtigere henover de sorte striber end de hvide striber og dermed skabe en svag luftstrøm som vil nedkøle zebraen. Et studie har endda påvist at zebraer som lever i varmere habitater har flere striber og det kan evt. skyldes denne nedkølende effekt.
Insektmiddel
Den nok mest populære teori lige i tiden er stribernes evne til at afværge fluer. Undersøgelser har vist at fluer som tsetsefluen og klæg foretrækker at sætte sig på ensfarvede overflader og bliver forstyrret af striber. Derfor er de tre nulevende zebra arters relativt smalle striber effektive til at holde irriterende, bidende fluer væk.
Vidste du, at…
Zebraens striber har et helt unik mønster for de enkelte individer og fungerer lidt ligesom vores fingeraftryk. Man ved dog ikke om zebraerne rent faktisk kan genkende hinanden blot ved at kigge på stribemønstret.
Hvalhajen - fiskenes absolutte kæmpe
De strittende haler - Vortesvinet
Savannens vampyrfugl - Oksehakkeren
Det lyserøde badedyr - flamingoen
Klikkende Kæmpe – Eland antilopen ala Elsdyrantilopen
Øjne på størrelse med golfbolde! - Strudsen
Oceanernes imponerende jæger - den store hvide haj
De rette hvaler - Sydlig rethval
Se alle indlæg