Er du vild med Afrikas dyreliv, og er det essensen af netop dét, du rejser til Afrika for at opleve, så har vi samlet en række safarirejser, der har fokus på dyrene og Afrikas spektakulære natur. Det vil sige, at der i dag-dag-programmet ikke umiddelbart indgår badeferie på rejserne. Fokus er altså på safari, på dyrene og på naturen generelt. Safarirejserne er allesammen forslag. Skulle du ønske mere safari, eller måske alligevel en badeferie ved Det Indiske Ocean efter en grupperejse, hvor denne ikke er inkluderet, fremsender vi naturligvis gerne et tilbud herfor.
Rejser under temaet »Safari, safari, safari«
Mange drømmer om at komme på safari, men hvad er en safari egentligt? En safari er en rejse gennem den vilde natur og smukke landskaber, hvor man oplever de vilde dyr i deres naturlige omgivelser. Ordet safari stammer oprindeligt fra swahili, som er hovedsproget i Østafrika, samt fra arabisk. Det betyder blot at rejse, men er senere blevet synonym med det, de fleste i dag forstår ved ordet, nemlig en naturrejse med fokus på at se Afrikas vilde dyr. I de senere år er safari som rejseform også blevet brugt flittigt udenfor Østafrika, og ikke kun på resten af kontinentet, men også på klodens øvrige kontinenter. En safari er altså ikke specifikt defineret til at skulle indeholde noget bestemt. Blot et løfte om at opleve den uberørte natur og de vilde dyr i sin reneste form. Hvad en safari præcist indebærer, afhænger altså helt af, hvilket land du tager til og hvornår. En klassisk safari forbindes dog stadig typisk med en rejse ud på savannen i firehjulstrukne køretøjer, mens der søges efter og observeres vilde dyrs færden.
En af de helt store safaridrømme for mange er at se den store migration. Altså den store gnu- og zebravandring, hvor op imod 2 millioner gnuer og zebraer vandrer fra Serengeti i Tanzania til Masai Mara i Kenya (og retur) i deres søgen efter mad og drikke. Den store flok skaber et kaos af prikker på savannen og et endnu større kaos, når Mara floden skal krydses. Ofte har man i fjernsynet set, hvordan dyrene står der og venter på at tage springet. Pludseligt, som om der gives et lydløst signal, begynder krydsningen af floden. De sultne krokodiller ligger blot og venter på, at en gnu eller zebra skal komme deres vej, alt imens løverne og hyænerne tålmodigt venter på den anden side af bredden. En scene der er fascinerende på TV, men som er endnu mere fantastisk i virkeligheden under en safari. Tager man på en Kenya migration safari, altså en safari i juli-oktober, hvor migrationen typisk er i Masai Mara, vil chaufføren og/eller din rejseleder altid forsøge at give dig denne unikke oplevelse.
Vil man alternativt gerne se den store gnu- og zebraflok, når de føder deres flere-hundredetusinde unger, som rovdyrene naturligvis flokkes om, så er en safari til den sydlige del af Serengeti i Tanzania i januar-marts lige sagen. Uanset hvilket af disse to safarialternativer, der vælges, så bydes der på storslåede og til tider barske oplevelser. Det er dog vigtigt at fremhæve, at der i Masai Mara og Serengeti er masser af dyr hele året, så begge steder kan til enhver tid fremhæves som nogle af Afrikas absolut bedste safariområder, og at migrationen af gnuer og zebraer er blot én blandt mange store safarioplevelse
En anden ikke mindre overvældende safarioplevelse er en gorillasafari. I bjergene i Uganda, Rwanda og DR Congo finder du de betagende og udryddelsestruede bjerggorillaer. Et af de få og absolut bedste steder at se dette prægtige dyr er i Bwindi Impenetrable Forest nationalparken. Den 331km2 store nationalpark er på UNESCOs liste over verdens naturarv og rummer en stor bestand af de i alt godt 1.000 bjerggorillaer, som den heldigvis stigende verdensbestand nu er oppe på.
De første skridt du tager ind i Bwindi på en gorillasafari, er som at tage skridt ind i en anden verden. Nationalparken er dækket af frodig regnskov, som har beriget området siden den sidste istid på jorden. Det gør Bwindi regnskoven til en af verdens ældste regnskove. Formentlig af denne grund finder du også her en helt unik biodiversitet, hvor f.eks. mere end 160 forskellige træsorter og over 100 forskellige bregnearter har hjemme. Denne biodiversitet gør Bwindi til det ideelle sted for både fugle, sommerfugle og ikke mindst for bjerggorillaer at færdes i. Ca. 400 af de tilbageværende bjerggorillaer har hjem i Bwindi, hvilket også betyder, at du ikke finder en bedre lokalitet for en gorillasafari. Man skal have en vis fysisk form, hvis det er en gorillasafari, man vil på. Det kræver nemlig en vandretur igennem den såkaldte uigennemtrængelige regnskov for at finde, og ikke mindst komme ind til, de imponerende dyr. Men når først målet er nået og gorillaflokken sidder, hænger eller leger lige foran én, er det uden tvivl det hele værd. Vandreturens længde kan ikke oplyses på forhånd, da den dels afhænger af, hvilken gorillagruppe man tildeles, hvilket først gøres på stedet, og dels hvor denne gruppe har valgt at opholde sig på selve dagen for gorillasafarien.
De fleste safarirejser til det vestlige Uganda, som har gorillasafari på programmet, har også en chimpansesafari inkluderet, da det ligeledes er en enestående oplevelse at sidde blandt disse endnu nærmere beslægtede og endnu mere intelligente dyr. En chimpansesafari foregår efter samme princip som en gorillasafari, men finder sted i lavlandsregnskoven og oftest i Kibale Forest nationalparken. Midt mellem Kibale og Bwindi ligger den smukke og yderst artsrige Queen Elizabeth nationalpark, der kan byde på vidunderlig klassisk safari, så Uganda er på flere måder en unik og spektakulær destination for safari.
På en hvalsafari får du mulighed for at opleve klodens absolutte kæmper. Det findes et utal af forskellige hvaler, andre havpattedyr og hajer/fisk i havet, som udgør en hel safariverden for sig, og man behøver ikke at kunne snorkle eller dykke for at opleve et spændende udvalg af disse. En af de helt store oplevelser, man kan få på en hvalsafari, findes langs Sydafrika sydkyst, hvor området omkring byen Hermanus regnes som et af de allerbedste såvel for Sydafrika som for hele verden. Hvert år i perioden juli til november opholder den sydlige rethval sig i dette relativt rolige havområde, hvor hunnerne kælver og mor og kalv derefter opholder sig i nogle måneder, mens ungen dier, tager på i vægt og bliver klar til livet i det mere barske åbne ocean og rundt om Antarktis resten af året. Desuden parrer de sig, kort efter hunnerne har født, og hannernes ”kæmpespring” for at imponere og tiltrække hunnerne er et fantastisk syn. Foruden den sydlige rethval har du mulighed for at se flere andre arter af hvaler og delfiner i området. I sæsonen arrangeres derfor også dagligt hvalsafari, hvor de dygtige kaptajner tager dig helt tæt på de 40-70 tons tunge dyr. Er man interesseret i dyrelivet i vandet, er det uden tvivl en af de oplevelser, der vil skabe et minde for livet.
En anden unik safarimulighed til havs langs Sydafrikas sydkyst er hajsafari. Her findes en relativt stor bestand af den store hvide haj, der er blandt verdens største men uden tvivl den mest sagnomspundne hajarter. Trods sit blakkede ry som menneskeæder, der ligesom for andre hajer er stærkt overdrevet, er det en helt fantastisk oplevelse at se dem i øjnene på nærmeste hold. Dette foregår vel at mærke fra et bur, der hænger på hajsafariens bådside, hvor man ser ud på de fritlevende hajer i det åbne ocean. Selvom du ikke har lyst til at gå ned i buret er en hajsafari alligevel værd at overveje, da du fra båden har et fint kig ned i vandet til de store hajer og gode muligheder for at tage billeder af dem.
Langs Det Indiske Oceans kyster i Kenya og Tanzania er der tillige spændende muligheder for at komme på safari til havs. Her tilbydes der adskillige steder på spændende delfinsafari, og på sydspidsen af Zanzibar kan du sågar springe i vandet og svømme/snorkle blandt vilde delfiner.