Kalenderen siger december – julemåned – en tid med knas, konfekt og masser af mad. Nogle spiser and andre gås, kalkun eller flæskesteg. Julefrokostbordet bugner med sild, lune retter og ost efterfulgt af kaffe med forskellige småkager og en fyldt slikskål.
Midt i forberedelserne til dette orgie, der ”tvinger” mange til et nytårsforsæt om fitnesscenter og slankekur, kan man naturligt stille sig selv spørgsmålet: ”Hvad er der egentlig på menuen på en safari i Afrika?”
Denne gang handler det om madoplevelser i Afrika og vi starter med dyrene.
I naturen er der både fødekæder og hierarki. På savannen er løven ofte øverst i hierarkiet efterfulgt af hyæner, sjakaler, gribbe osv. Intet går til spilde. Når et bytte er nedlagt, bliver der ryddet helt op.
Så er der serveret
Det meste af formiddagen blev tilbragt med to hunløver og op imod 50 hyæner, der var i gang med at fortære en bøffel. De startede ved halen og arbejdede sig op imod hovedet. Det var en lidt speciel situation for den døde bøffel havde åbne øjne, så det så ud som om den lå og kiggede, alt imens den blev spist.
Det gik absolut ikke lydløst for sig. Løver og hyæner snerrede ad hinanden og hyænerne skændtes højlydt indbyrdes. En anden klan af hyæner kiggede på i baggrunden og en håndfuld sjakaler cirkulerede rundt om gerningsstedet på udkig efter en smagsprøve eller to.
Efter et par timer var stort set alting væk bortset fra hovedet og nogle afpillede ribben. Løverne gik oppustede derfra med blod hængende i knurhårene og lagde sig ikke langt derfra for at vaske sig og slå mave.
Den anden klan af hyæner kom nærmere og mere til fadet og det udløste nogle gevaldige slagsmål og en masse larm fra de stridende parter.
Vores ører trængte bare til hvile, så vi kørte langt ud på den åbne savanne, hvor vi nød vores medbragte morgenmad i fred og ro.
Eland
Tre løver nedlagde et vortesvin. Det var blot en snack. Ikke noget de for alvor kunne blive mætte af. Anderledes med den løvegruppe der havde nedlagt den største antilope på savannen – en Eland. Det tiltrækker sig altid stor opmærksomhed, når løver har nedlagt et bytte – ikke bare fra os i safaribilen, der så på – men fra hyæner, sjakaler og gribbe.
Da løverne var godt mætte opgav de resten og straks var hyæner og sjakaler klar til at tage over efterfulgt af gribbe. Ikke at hyæner og sjakaler ikke havde forsøgt at liste sig til en godbid undervejs. Ligesom løven står over hyænen, er der også et hierarki i hyæneflokken, så der er højlydte skænderier, når løven har trukket sig.
Der er på ingen måde madro ved ”bordet”.
Gepard stiller sulten
Eftermiddagens højdepunkt var mødet med en hungepard, der lå i græsset og spiste af en voksen Thompson gazelle, hun havde nedlagt. Alt åndede fred og idyl. Nu og da kiggede hun op og orienterede sig om eventuelle fjender, der nærmede sig. I kikkert kunne vi se enkelte hyæner, men de gik i en anden retning. De er ellers en stor trussel, da de ofte kommer forbi og stjæler byttet fra geparden. Men denne gepard fik i den grad stillet sulten. Da hun lagde sig og hvilede efter måltidet, lignede hun en højgravid, så meget havde hun spist.
Leopard med bytte
Skulle mødes kl. 15:45 til en kop te/kaffe inden game drive. Pludselig kom vores guide springende: ”Der er mulighed for at se leopard, men der er en times kørsel derhen.” Vi skyndte os i bilen og afsted.
Da vi kom frem, viste det sig, at det var lige præcis ved siden af, hvor vi havde kørt og kigget tidligere på dagen. Leoparden var oppe i et akacietræ med sit bytte – en Thompson gazelle unge. Kort efter tabte den byttet ned på jorden. Den kravlede med stor elegance ned og blev så nede på jorden for at spise. Efter nogen tid kravlede den igen op i træet med gazellens hoved i munden.
Løver på spil
Der er noget særligt ved at sidde ude på savannen og spise den omelet, som kokken lige har skubbet fra panden over på din tallerken.
Da vi kørte ude på savannen om morgenen, var vi ikke klar over at vi lidt senere ville få endnu en særlig oplevelse med æg.
Løveflokken lå spredt rundt i græsset. Nogle sov, andre vaskede sig og nogle af ungerne legede. Ikke så meget med hinanden men med en masse strudseæg. De skubbede rundt med æggene og forsøgte at bryde den hårde skal. Når det lykkedes, slubrede de med stor ivrighed indholdet i sig. Løverne havde en fest men det har været frustrerede strudse, der på et tidspunkt er vendt tilbage til den ødelagte rede.
Andre kødspisere
Det er ikke kun de store katte der spiser kød. Nævnes skal også krokodillerne, der tålmodigt venter i floden på at f.eks. gnuer og zebraer krydser over i jagten på frisk græs. De har masser af tænder, men fordi de ikke kan bide noget over, ser det hele dramatisk ud, når de flår byttet i stykker.
Krokodillerne tager dog kun en brøkdel. Langt flere dyr drukner i forsøget på at krydse, når de hovedkulds kaster sig ud i vandet oven på hinanden.
Det giver så føde til både marabustorke og mange forskellige gribbe.
Nævnes skal da også sekretærfuglen, der spiser alt fra insekter til slanger og små pattedyr, f.eks. mus og kaniner. Ligesom de mange forskellige rovfugle går på jagt efter kød. Mest imponerende er den store kampørn (Martial eagle), der endog formår at tage små antiloper.
I den helt anden ende af skalaen størrelsesmæssigt har vi f.eks. myrer, der elsker at gå på rov i et termitbo.
Planteæderne
Som hos os mennesker er det ikke alle, der er kødspisere. Afrika har et imponerende dyreliv og ude på savannen møder man en masse planteædere fra blandt andet antiloper, gazeller, gnuer og zebraer til giraffer, der også spiser blade og så selvfølgelig elefanterne, der spiser alt fra græs til grene.
Safarigæsten
Har man aldrig været i Afrika, kan man - meget naturligt - være usikker på, hvad der mon bliver serveret. Lad mig indledningsvis slå fast, at der ingen grund er til at pakke rugbrød og spegepølse i kufferten, der er masser af mad til gæster på safari. Planlæg derfor heller aldrig kombinationen af safari og slankekur.
Generelt er der to typer af serveringer i Afrika – som i Danmark – buffet og a la carte. Der er forretter, hovedretter og desserter. Der er kaffe, te og kage. Der er masser af fisk, kød, grøntsager og frisk frugt. Der er brød, juice, æg, øl og sodavand. Der er vin, vand og drinks.
Der er europæisk og afrikansk inspirerede retter.
Mangler der så slet ikke noget? Jo, remulade, rugbrød og 25 % Danbo.
Nydelse
Der er mulighed for masser af nydelse – madmæssigt – når man er på safari, og jeg kan kun opfordre til at gribe chancen, når man får den.
I Sydafrika skal man slå til, hvis der bliver inviteret til Braai. Det er grillfest over åben ild. Næsten alt kan grilles og det er såå velsmagende.
På Carnivore i Nairobi, Kenya kan man også komme til ”grillfest”. Salat og kartofler udgør en minoritet. Her handler det om at spise en masse kød, der bliver skåret direkte til din tallerken fra de store grillspyd. Når man ikke kan mere, lægger man flaget på bordet ned som tegn på overgivelse.
Nydelse kan også være at sidde i græsset på en grøftekant eller på savannen og åbne sin medbragte lunchbox. Det kan f.eks. være sandwich, kyllingelår, æg, brød, kage, frugt og vand. Minderne om fantastiske udsigter, fuglefløjt, godt selskab og fedtede fingre bevarer man for evigt.
Kom ud af bilen
Min opfordring lyder altid ”Kom ud af bilen”. Det gælder om også at gå, sejle og flyve, så man får forskellige vinkler på alle oplevelserne, ligesom man på den måde oplever ting, som man ikke oplever fra sædet i bilen. Det kan være blomster, planter, insekter, klipper, vandhuller etc. Nogle gange kan små ting give store og særlige oplevelser.
En særlig oplevelse er det også at flyve i luftballon og bagefter sætte sig til rette ude på savannen ved et veldækket morgenbord. De magiske øjeblikke i ballonkurven fortsætter med et glas champagne og kokke der står klar til at lave dig en omelet eller en pandekage, ligesom de har stillet en lille buffet op med diverse lækkerier. Det hele nydes med en fantastisk udsigt og muligvis dyr i baggrunden, der går og græsser.
En anden særlig oplevelse er det at nyde bushbreakfast ude på savannen. Det er stort set som ovenstående blot uden ballon og champagne.
De lokale er formidable til at finde spektakulære steder til disse måltider i bushen. Det gælder også, hvis man vælger at nyde solnedgangen til en bushdinner.
Medbragt morgenmad
De særlige oplevelser kan også skabes under mere ydmyge forhold. I stedet for at køre hjem til campen for at spise morgenmad i restauranten, kan man tage klapstole, klapbord og morgenmad med ud på savannen til en picnic morgenmad.
Efter et par timers safarikørsel finder chaufføren et sikkert men skønt sted at slå sig ned omkring klapbordet med den medbragte morgenmad. Om aftenen har man afgivet sin bestilling og så står kokken tidligt op og sørger for at madkurven bliver pakket.
En pragtfuld oplevelse, hvad enten man sidder ved floden, under et akacietræ eller et helt tredje sted. Man kommer ud af bilen, får strakt benene og de første timers oplevelser får lov til at synke ind.
Afrunding
”Uden mad og drikke duer helten ikke” siger et gammelt dansk ordsprog. Det gælder både dyr og mennesker.
På en safari i Afrika er der masser af velsmagende, varieret mad. Hvis du får muligheden, så grib chancen og smag de afrikanske retter. Ingen behøver gå sultne i seng og hvis du havde planlagt en slankekur, så glem det til du er hjemme igen.
Velbekomme og
Rigtig glædelig Jul og godt Nytår.