Ovenstående skema er lavet med udgangspunkt dels i vejret i Østafrika, dels i traditionel safari med fokus på især at se de klassiske, store, afrikanske pattedyr. Som tommelfingerregel gælder det nemlig, at disse dyr er nemmest at se, når vandressourcerne og vegetationen er i minimum. Så koncentreres dyrene omkring de få tilbageværende vandhuller og permanente floder, mens den sparsomme vegetation ikke kan skjule dyrene i samme grad, som når græsset er højt og frodigt og alle træer og buske bærer maksimalt løv.
Generelt er de tørreste måneder i Østafrika fra juni til oktober, og med en lidt kortere tør periode fra januar til marts, men der kan være nogle lokale variationer, som ovenstående skema selvfølgelig tager højde for. De to mest regnfulde perioder er altså i april-maj og november-december. Længst mod vest i regionen, og især i regnskovene, falder regnen lidt mere jævnt fordelt over året. Der har især i de senere år været lidt ”uorden” i klimaet, hvilket tilskrives klimaforandringerne. Flere regnperioder har svigtet og enkelte har været mere voldsomme end normalt. Selv i de mest regnfulde perioder er det relativt sjældent, at der forekommer heldagsregn. Typisk falder regnen i kortvarige, voldsomme byger, der ofte er ledsaget af tordenvejr, hvorefter det klarer op og luften er dejlig frisk.
I det der kaldes Green Season fra november til maj er naturen oftest mere frodig og derfor smukkere. Denne periode er tillige særlig god i forhold til fugle, da mange er i yngledragt, og det i forvejen fantastiske østafrikanske fugleliv suppleres af masser af trækgæster fra nord. Den mest tørre del af denne periode, nemlig fra januar til marts, er tillige rigtig god i forhold til observationer af pattedyr. I øvrigt er rytmen for de bedste dyreobservationer på de såkaldte trætop-lodges i Aberdare og Mt. Kenya nationalparkerne omvendt af andre steder. Her trækker f.eks. elefanterne op i større højde i tørtiden, mens de i de mere regnfulde måneder primært findes i skovområderne i mindre højde, hvor de tre lodges ligger.
På de vådeste og mest regnfulde årstider i april-maj samt november, er de store dyr generelt mere spredt, så det kan kræve lidt mere tålmodighed og tid at finde dem. I disse måneder er det til gengæld lidt billigere at tage på safari i Østafrika (med undtagelse af påsken), så man kan altså kompensere for dette ved at tage på en lidt længere safari. Og så har man samtidig den fantastiske afrikanske natur lidt mere for sig selv, da der er færre turister i disse måneder.
En anden faktor, som man skal gøre op med sig selv er, om det er vigtigt at se den berømte store migration af gnuer og zebraer, der vandrer på tværs af Kenyas og Tanzanias grænse mellem hhv. Masai Mara og Serengeti. Dette spektakulære skue ses typisk i Masai Mara i juni/juli til september/oktober og i Serengeti resten af året, men da det er regn og gode græsgange der styrer migrationen, kan der være nogen variation fra år til år. Denne migration er også bestemmende for hvilke områder i gigantiske Serengeti der er bedst på forskellige årstider, og desværre også dyrest, hvorfor Serengeti er delt op i forskellige områder på ovenstående skema.
Længere mod nord i Etiopien falder regntiden dog en del anderledes end i Kenya, Tanzania og Uganda, så her er det vådeste halvår generelt perioden fra april til september, mens resten af året er noget mere tørt. Der er dog nogen forskelle mellem de vådeste måneder i lavlandet i Rift Valley og så i højlandet som f.eks. Simien og Bale Mountains, men fællesnævneren for gode rejsemåneder er fra oktober til marts.
På Kenyakysten og Zanzibar drejer anvisningerne sig selvfølgelig ikke om dyr, men alene om vejret. Også her gælder det, at selv i de mest regnfulde perioder i april-maj og november-december, er der sjældent heldagsregn, og især ikke i flere dage i træk. Regnen falder også på kysten som korte og kraftige tordenbyger og typisk om eftermiddagen, mens Det Indiske Oceans klare vand til gengæld er dejligt varmt hele året med 25-30 grader. De samme forhold gør sig gældende for Seychellerne, hvor der falder mest regn i perioden november til februar.
På Kilimanjaro tager anvisningen ligeledes kun udgangspunkt i vejret, hvor stierne på den lange vandretur til toppen af bjerget kan være våde og glatte i regntiderne, ikke mindst på de laveste dele af ruten.
Ovenstående skema er lavet med udgangspunkt dels i vejret i det sydlige Afrika, dels i traditionel safari med fokus på især at se de klassiske, store, afrikanske pattedyr. Som tommelfingerregel gælder det nemlig, at disse dyr er nemmest at se, når vandressourcerne og vegetationen er i minimum. Så koncentreres dyrene omkring de få tilbageværende vandhuller og permanente floder, mens den sparsomme vegetation ikke kan skjule dyrene i samme grad, som når græsset er højt og frodigt og alle træer og buske bærer maksimalt løv.
Generelt er de tørreste måneder i størstedelen af det sydlige Afrika i perioden fra juni til oktober. Den sydligste del af regionen, hvor klimaet er subtropisk og sågar tempereret langs Sydafrikas sydkyst, har dog mest nedbør i deres vintermåneder (vores sommermåneder!) fra maj til august. Der kan være lidt lokale variationer i dette mønster, som ovenstående skema selvfølgelig tager højde for. Der har især i de senere år været lidt ”uorden” i klimaet, hvilket tilskrives klimaforandringerne. Flere regnperioder har svigtet og enkelte har været mere voldsomme end normalt. Selv i de mest regnfulde perioder er det de fleste steder relativt sjældent, at der forekommer heldagsregn. Typisk falder regnen i kortvarige voldsomme byger, der ofte er ledsaget af tordenvejr, hvorefter det klarer op og luften er dejlig frisk.
I det der kaldes Green Season fra november til april er naturen oftest mere frodig og derfor smukkere. Denne periode er tillige særlig god i forhold til fugle, da mange er i yngledragt, og det i forvejen fantastiske fugleliv i det sydlige Afrika suppleres af masser af trækgæster højt fra nord. På den vådeste og mest regnfulde årstid er de store dyr typisk mere spredt, så det kan kræve lidt mere tålmodighed og tid at finde dem. I disse måneder er det til gengæld ofte lidt billigere at tage på safari i det sydlige Afrika, så man kan altså kompensere for dette ved at tage på en lidt længere safari. Og så har man samtidig den fantastiske afrikanske natur lidt mere for sig selv, da der er færre turister i denne sæson.
Der findes dog flere undtagelser fra denne regel om nedbør og hvor let det er at se dyrene. De vigtigste nævnes her:
I Cape Town, Vinlandet og langs Garden Route er det normalt slet ikke dyrelivet, der er i fokus, men typisk landskaber, kultur og shopping samt ikke mindst god mad og vin. Desuden forekommer den mest regnfulde periode hernede sydligst på kontinentet, som tidligere nævnt, i vintermånederne, så den bedste sæson for oplevelserne er i de tørre og solrige sommermånederne. Når det gælder hval- og hajsafari, er det naturligvis disses tilstedeværelse, der styrer højsæsonen. Langt de fleste store hvaler trækker til Antarktis i den sydlige halvkugles sommer- og efterårsmåneder. Den store hvide haj er derimod til stede hele året, men ses lettest når vandet er klarest og de samtidig trækker tæt på kysterne.
Når det gælder Victoria Falls, så er det lidt af et dilemma at anbefale, hvilken årstid der er den bedste for et besøg ved de spektakulære vandfald. Der er ikke tvivl om, at det er mest imponerende i regntiden og et par måneder herefter, d.v.s. december til maj, hvor det godt 1,7 km brede sammenhængende ”gardin” af vand er verdens største. Problemet er blot, at det kan være svært at se ned i den mere end 100 meter dybe slugt på grund af den voldsomme tågedis, som vandfaldet danner. I tørtiden fra juni til november er der derimod en fin udsigt ned i slugten, men vandfaldet er til gengæld splittet op i mange mindre fald. Det er også i de tørre måneder, at det er bedst at tage på klassisk safari i de nærliggende nationalparker, hhv. Hwange i Zimbabwe og Chobe i Botswana. Det er altså en smagssag, hvornår man ønsker at besøge Victoria Falls.
I Kalahariørkenen i Kgalagadi Transfrontier Park falder der generelt forholdsvis lidt regn, og her er det faktisk nemmere at finde dyrene i de mest regnfulde måneder fra januar til maj. Det skyldes, at nedbøren især giver tilgængeligt vand i de oftest tørre flodsenge, langs hvilke flertallet af de få grusveje og hjulspor findes, som man kører safari på. Samtidig er det sæson for at få unger blandt mange af de store planteædere, hvilket selvfølgelig tiltrækker rovdyrene.
For Mauritius drejer anvisningerne sig alene om vejret, og altså ikke om muligheden for at se dyr. Såvel klimaet som badevandet er varmt året rundt, men der er dog nogen variation i løbet af sæsonerne. I øens vinterhalvår fra maj til oktober er det køligst og mest solrigt med mere tør luft og mindst nedbør. I sommermånederne fra november til april er det varmere samt mere fugtigt og regnfuldt, men bygerne er dog oftest kortvarige og kraftige. Man bør nok undgå at besøge Mauritius i cyklon-sæsonen fra januar til marts, hvor vejret kan blive voldsomt, hvilket dog er sjældent, men regnen kan være mere vedvarende. Ophold på øens østkyst bør evt. undgås i juni-august, hvor det kan være ret blæsende.
På vores destinationer udenfor Afrika, det vil sige på Den Arabiske Halvø og i Indien, illustrerer ovenstående skema, hvornår det er bedst at rejse i de enkelte lande samt i forskellige områder af Indien.
I det centrale og nordlige Indiens byer, som f.eks. Delhi, Agra og Khajuraho, hvor mange af landets store historiske kulturattraktioner ligger, er den bedste årstid for et besøg i det tørre og relativt solrige og kølige vinterhalvår fra oktober til marts. I april og især i maj og frem til medio juni er det fortsat tørt, men i disse måneder stiger temperaturen ofte til over 40 grader, hvilket de færreste synes om. I slutningen af juni til omkring 1. oktober sætter monsunen ind, så i denne periode kan det være endog meget regnfuldt. Når det gælder safari i det centrale Indiens nationalparker, så er historien en lidt anden. Hvis man vil se mange dyr, og ikke mindst landets ikoniske bengalske tiger, så er de tørreste måneder bedst, det vil sige fra marts og frem til medio juni, men fra slutningen af april kan det være en hed omgang, som de færreste nok vil bryde sig om. Forklaringen på, at de tørreste måneder er bedst til safari er simpel: Her er vegetationen meget tør, så sigtbarheden ind i junglen øges markant, mens de livsvigtige vandressourcer er reduceret til ganske få lokaliteter, hvor de fleste dyr samles, såvel planteæderne som rovdyrene. Når det gælder badeferien på strandene i Goa, hvor årstidsvariationen i temperaturen er ret begrænset, så er alle årets tørre måneder gode at rejse i, det vil sige i hele perioden fra oktober til maj.
I Dubai, der er den største by i de Forenede Arabiske Emirater, og i Oman, bør man nok holde sig fra de varmeste måneder, især fra juni til august. Her er stiger temperaturen typisk til 40 grader eller mere, så det kan være ubehageligt varmt for mange fra vore breddegrader. Generelt er det oftest ret tørt og skyfrit på Den Arabiske Halvø, mens de yderst sjældne regnskyl normalt falder i de køligste måneder, men meget sjældent langvarigt, så de frisker blot luften op.
Både de Forenede Arabiske Emirater (med Dubai) og Oman er muslimske lande. Ønsker du at rejse under Ramadanen, så forvent, at langt de fleste butikker og restauranter er lukkede.