Africa Tours CSS Sprite
Telefon 8873 4000
Mandag - fredag kl. 10:00 - 14:00

Ud af bilen

Vi var seks gæster i den åbne firhjulstrækker, da den kørte ud fra campen med vores lokale guide som chauffør. Vi havde således alle ”vinduesplads” og sad på første parket uden anden afskærmning ud mod den vilde natur end et armlæn.
Et par af gæsterne var på safari i Afrika for første gang og spurgte lidt bekymrede, om det nu var sikkert? Kan løverne ikke bare hoppe op?
Det var helt tydeligt, at de umiddelbart havde følt sig mere komfortable i minibussen, som vi havde benyttet på første del af rundturen.

Kort efter at vi havde forladt campen, mødte vi en større flok bøfler. Chaufføren stoppede motoren, og kort efter var bilen omgivet af græssende bøfler. Safaridebutanterne rykkede lidt indad i sædet. Senere var vi tæt på zebraer, giraffer, antiloper og elefanter. Fascinationen tog over og glemt blev det, at vi sad i en åben bil. Eftermiddagens safarikørsel bragte os sågar tæt på en løveflok, der lå og slappede af. Selv da hanløven løftede hovedet og kiggede direkte på os, blev gæsterne siddende. Jeg er dog stadig den dag i dag i tvivl om, hvor vidt de var stive af skræk eller opslugt af oplevelsen.
Bagefter måtte de erkende, at det havde været en helt unik oplevelse. ”De er altså også imponerende fra lidt større afstand” tilføjede en af gæsterne.

Tæt på
Man kan komme tæt på, når man sidder i bilen. Nogle gange kan man næsten røre ved dyrene, hvis man rækker armene ud (det skal man ikke). Afrika er imidlertid meget andet end de store dyr. Hvis man vil opleve planter, blomster og insekter tæt på, skal man hoppe ud af bilen.

Bare rolig, det foregår under helt kontrollerede forhold. Din chauffør/ guide afsøger området for farlige dyr og du får ikke lov til at forlade bilen, før han har sikret sig, at der er fri bane. Det gælder også, hvis man undervejs bliver tissetrængende. Man hopper ikke bare om bag den første den nærmeste busk.

Når du kommer ud af bilen, oplever du en flora og fauna, som du går glip af, hvis du kun ser det hele fra et bilsæde.

På en af vores ture havde vi taget morgenmaden med som picnic. Da jeg havde spist, rejste jeg mig fra safaristolen og i en radius af 10- 15 meter fra bilen fandt jeg flere spændende ting. Et termitbo i græsset var ved at blive plyndret af myrer. Det var både termitter og deres æg, der blev slæbt ud af termitboet. I græsset fik jeg også øje på nogle små men meget smukke orkidelignende gule og orange blomster. I en græstue sad der en lille frø og ved siden af mellem nogle andre græstuer var der dannet små vandpytter, hvorfra solens stråler reflekteredes. Der er således en righoldig og spændende natur, som ikke lige opleves, når man sidder i bilen.

Ud af bilen – hvordan?
Der er flere måder at komme ud af bilen og få oplevelser på. Det kan ske til lands, til vands og i luften.
Bush walk eller nature walk er en intens og fascinerende oplevelse. Sammen med en guide og en vagt går man en tur, og undervejs stopper man op og kigger nærmere på planter og dyrespor som fx fodaftryk, lorte og kradsemærker. Herudfra kan man blive klogere på, hvilke dyr har været der, hvilken vej er de gået og er sporene friske eller af ældre dato? Guiden fortæller om dyrene, deres måde at leve på og man hører om, hvordan dyrene interagerer med hinanden.
Det er en anden og særlig oplevelse at se dyr og fugle, når man bevæger sig rundt til fods i forhold til at sidde i bilen. Udover at opleve ting man ellers ville have overset, får man lige skærpet sine sanser. Det gælder både syns-, høre- og lugtesansen.

Nogle steder kan man komme på guidede cykelture. Her er der også mulighed for at komme tæt på dufte, lyde og detaljer. Endvidere kan man – ligesom til fods – komme steder, hvor bilen ikke kan komme.

Hvor der er vand, er der altid dyr, der kommer forbi for at drikke eller bade. At se tingene fra vandsiden kan give både store og anderledes oplevelser.
Da jeg sad i en mokoro på vej ind i Okavango-deltaet og en flodhest pludselig hoppede op af vandet, var jeg glad for, at vi havde god afstand, for det gav nogle pæne bølgeskvulp. Men at sidde i vandhøjde og lade sig stage fremad omgivet af vandplanter og høje græstuer er en enestående oplevelse. Roen sænker sig for alvor over én, samtidig med at man er spændt på, hvad der venter rundt om det næste hjørne.
Andre steder er bådene lidt større, fx på Naivasha søen i Kenya eller i Mabamba vådområdet i Uganda. Her er der en påhængsmotor på båden, som både kan bringe dig ud på mere åbent vand til pelikanerne eller flodhestene og sejle stille langs bredden, så man kan se nærmere på fx isfugle, afrikansk bladhøne, ibiser, storke og andre vandfugle.
På Chobe floden i Botswana og Kazinga-kanalen i Uganda var båden også drevet af en motor, men endnu større. Det gjorde dog ikke oplevelsen mindre, når vi kom helt tæt på fx krokodiller, flodheste og badende elefanter og bådens motor blev slukket.
Flodkrydsninger er spændende og et imponerende skue under den store gnu- og zebravandring i Kenya. At sidde på en båd og overvære en større gruppe elefanter krydse Chobe floden, mens solen er ved at gå ned, er ligeledes imponerende. De mindre elefanter forsvandt helt under vandoverfladen og kun snabelspidsen var synlig.
Bådoplevelser kan helt klart anbefales.

Set oppefra
Hvis man vil se tingene lidt fra luften, er der forskellige muligheder afhængig af, hvor man er.
Nogle steder kan man se tingene fra en helikopter. Der er fx mulighed for rundture over Victoria Falls. Ingen tvivl om at det er en fantastisk oplevelse at se og høre vandfaldet fra jorden, mens de små vandpartikler i luften fugter ens ansigt, men at flyve hen over Zambezi floden og se hvordan vandmasserne vælter ud over kanten giver lige en ekstra wow-oplevelse.

Andre steder kan man opleve naturen fra luften i små sportsfly. Det giver således en helt anden dimension på oplevelsen med at sejle i mokoro i Okavango-deltaet, når man bagefter ser det hele fra luften. Her bliver det helt tydeligt for én, hvilket netværk af vandveje, man dagen forinden har sejlet rundt på.

Endvidere er der jo mulighed for at lade små fly indgå som transportmiddel på ens safarirejse. Udover at man kan spare tid, så er det en stor oplevelse at se landskaberne fra luften. Se hvordan der altid er grønt omkring de større floder, mens vegetationen omkring udtørrede flodlejer er mere sparsom. Måske får du spottet nogle af de større dyr som giraffer og elefanter fra luften.

Endelig er der turen i luftballon. Det er bare en helt unik oplevelse at glide langsomt og næsten lydløst gennem luften hen over savannen, mens man ser det hele fra oven. Når oplevelser gør stort indtryk, er snakken som regel afdæmpet og mere knap. Det er sket alle de gange jeg har fløjet i ballon. Skipper fortæller og brænderen hvæser nu og da, men ellers er der ret stille.

Andre muligheder
Jeg har omtalt en række eksempler i denne klumme, men du kan tale med dit rejsebureau om mulighederne for andre aktiviteter uden for bilen, fx snorkling, dykning, bjergbestigning, fotoskjul, måltider i naturen m.fl.

Ud af bilen – tør man?
Man kender det egentlig godt hjemmefra. På en cykel- eller vandreferie i Danmark kommer man tættere på dufte, lyde og detaljer, end hvis man bliver siddende i bilen.
”Men er det ikke farligt i Afrika? Der er jo slanger, skorpioner og vilde dyr overalt”, som en af mine bekendte bemærkede.
Uanset hvor man er. Man skal altid have respekt for naturen.
Jeg kan stadig huske de skældud, jeg fik som barn af min mor på en sommerferietur til Vesterhavet. Vi var ude og gå i de lyngklædte klitter og da jeg hoppede over en lille grøft, snoede en hugorm sig væk. Jeg glemte lige at bruge den kæp, jeg havde i hånden som vandrestok og som jeg var instrueret i at bruge, inden jeg satte foden ned.
Man skal lytte til sin guide. Det gælder også i Afrika.

Vi er ikke vant til rigtig vild natur i Danmark og derfor bringes vi måske lige ud på grænsen af vores komfortzone - hvilket i øvrigt er med til at skærpe vore sanser - når vi hopper ud af bilen i Afrika. Adrenalinniveauet er lige lidt højere end normalt.
Uanset har dyrene meget skarpere sanser end os. Når man fx er på nature walk, kan man se, hvordan dyrene både observerer os mennesker og holder sig på afstand. De har set og hørt os, længe før vi har set og hørt dem.

Guider taler om, at dyr har tre zoner, når man er på nature walk:
1. Komfort zone (50- 70 meter)
2. Flugt zone (25- 50 meter)
3. Angrebs zone (mindre end 25 meter)

Dyrene er som udgangspunkt ikke interesseret i en konfrontation med os. Man skal selvfølgelig være opmærksom og i øvrigt se, hvor man går. Desuden skal man som sagt lytte til guiderne, som man har med på turen. Guiderne er opvokset i og med den natur, de viser frem.

Når man kan komme så tæt på i en bil, er det fordi dyrene som udgangspunkt ser bilen og ikke de mennesker, der er i bilen. Derfor er det også en dårlig ide at flagre med arme og ben ude af bilen, at lave bankelyde på siden af bilen for at få dyrenes opmærksomhed, at forsøge at klappe de dyr der kommer tæt på eller at kravle op oven på bilen for at få et ”bedre” foto.

Heldigvis har langt de fleste safarirejsende forstået, at de er gæster hos dyrene og skal opføre sig derefter.
På den måde får man også de bedste oplevelser med hjem.

Afslutning
Det er svært at give gode råd, fordi vi som mennesker er meget forskellige. Man skal i hvert fald være varsom. Jeg vover alligevel det ene øje med disse tre råd:
1. Tag til Afrika mindst én gang i livet
2. Prøv teltoplevelsen på din tur
3. Kom ud af bilen og få endnu flere oplevelser. Kombiner det gerne med et måltid. Mad og drikke smager ekstra godt, når det nydes med udsigt til vilde dyr og smukke landskaber.
Velkommen til Afrika.

Fotos: Mads Jørgensen
 

Vind 4 billetter til
Ree Park Safari

Vi trækker en vinder hver måned blandt alle, der tilmelder sig vores nyhedsbreve.

Footer-formular

Denne hjemmeside bruger cookies for at fungere, til brug for trafikmåling og optimering af sidens indhold samt til at målrette markedsføring. Ved at bruge vores side accepterer du brug af cookies til disse formål.
Information
Funktionalitet
Statistik
Marketing

Hvad er cookies?

En cookie er en fil, som browseren lægger på din computer. Den gør det muligt at genkende din computer, og huske valg du tidligere har truffet på hjemmesiden. En cookie kan ikke sprede computervirus eller andre skadelige programmer. Cookies sletter sig selv efter et vist antal måneder (kan variere), men de fornyes efter hvert besøg. Cookien kan ikke se, hvem du er, hvad du hedder, hvor du bor eller om computeren bruges af en eller flere personer. Hvis du giver personlige oplysninger til en hjemmeside, så kan en cookie dog anvendes til at huske dig til næste gang du besøger hjemmesiden.

Hjemmeside

ASPSESSIONID# - Slettes når browseren lukkes

Hjemmesiden bruger denne cookie til at identificere den besøgende, på tværs af sider, under besøget.

cookieSafe - 6 måneder

Indeholder en sikker kopi af udvalgte 3. parts cookies, så de ikke går tabt, hvis de bliver fjernet af browseren.

Cookie-indstillinger

cookiebar - 6 måneder

Bruges til at huske de valg der tages under Cookie-indstillinger, samt om betingelser er blevet accepteret.

Zopim Chat

__zlcmid - 1 år

Live chat widget sets the cookies to store the Zopim Live Chat ID used to identify a device across visits.

Google Analytics

_ga - 2 år

Registrerer et unikt ID, der anvendes til at føre statistik over hvordan den besøgende bruger hjemmesiden.

_gid - Slettes når browseren lukkes

Denne cookie bruges til at spore, hvor lang tid den besøgende bruger på hjemmesiden.

_gat - 1 dag

Bruges til at reducere mængden af forespørgsler til Google

collect - Slettes når browseren lukkes

Bruges til at sende data til Google Analytics om den besøgendes enhed og adværd. Sporer den besøgende på tværs af enheder og marketingskanaler.

Facebook Pixel

_fbp, fr, tr, datr, lu, c_user, fr, xs, p, presence, act, sub, sb - op til 2 år

Facebook-cookies oprettes, når du har været på Facebook og besøger vores hjemmeside. Dette gør det muligt for Facebook at tilpasse mulige annoncer eller indlæg baseret på din browseradfærd. Alle cookies foruden datr (2 år), lu (2 år) udløber efter sessionafslutning. Denne cookie bliver brugt til at målrette annoncer på Facebook.

Google Adwords

ads/ga-audiences - Slettes når browseren lukkes

Anvendes af Google AdWords til at vise annoncer for besøgende, der sandsynligvis vil være interesseret, baseret på den besøgendes onlineadfærd på tværs af hjemmesider.

ads/user-lists/# - Slettes når browseren lukkes

Ukendt.

Google Adsense

_gcl_au - 3 måneder

Benyttes af Google Adsense til at eksperimentere med effektiviteten af deres annoncer. Disse finder sted på alle hjemmesider der benytter Google Adsense.

Google Doubleclick

test_cookie - Slettes når browseren lukkes

Bruges til at tjekke om browseren understøtter cookies.

IDE - 2 år

Anvendes til at registrere og rapportere om hjemmesidebrugerens handlinger efter at have set eller klikket på en af annoncørens annoncer. Formålet er at måle effekten af en annonce samt at målrette annoncer til brugeren.

Microsoft Bing

_uetsid, _uetsid_exp, _uetvid, _uetvid_exp - 1 dag / Vedholdende

A Microsoft Bing Universal Event Tracking cookie for recommendation purposes.

Sleeknote

SNC - 2 år

Benyttes til at tracke anonym data til statistik for overordnet brug af Sleeknote samt individuelle events på boksene.

SNS - Slettes når browseren lukkes

Oprettes/opdateres ved hvert besøg. Bruges til at adskille tilmeldte brugere af formular.

_pk_id - 2 år

Oprettes ved hvert besøg. Bruges til at adskille brugere til statistik.

_pk_ses - Slettes når browseren lukkes

Oprettes ved hvert besøg. Benyttes under den enkelte session til at gruppere sidevisninger til statistik for bokse og visninger.

sn_global_countdown_last_reset_timestamp - Vedholdende

Sets a timestamp for when the visitor entered the website. This is used for analytical purposes on the website.

_sn_a, _sn_m, _sn_n - 1 år

(Ingen info)