Storbyferie - nej tak…
De første gange jeg planlagde rejser til Afrika, gik turen til Kenya. Valget var relativt let. Et overdådigt dyreliv, relativt korte afstande mellem forskellige landskabstyper, lidt billigere end Tanzania og så var der det dér med relationen til Kenya på grund af Karen Blixen.
Jeg benyttede to forskellige modeller. Den ene hed afgang fra Danmark sidst på eftermiddagen, ankomst til Nairobi næste morgen og så direkte ud af byen og afsted på safari. Den anden model hed afgang fra Danmark om morgenen, ankomst til Nairobi om aftenen, overnatning på hotel og så ud af byen og på safari efter morgenmaden.
Som afslutning på et par af turene lagde vi så et besøg på Karen Blixen Museum ind eller vejen forbi perlefabrikken Kazuri, inden vi påbegyndte hjemrejsen.
På én af rejserne hvor Amboseli i det sydlige Kenya var første stop på rundturen, sad vi og spiste morgenmad på vores hotel med udsigt over Nairobi National Park. Vi havde udsigt til zebraer, antiloper, et par strudse og en enkelt giraf fra hotellets hyggelige terrasse. Dér besluttede vi at give Nairobi en chance og ikke sige nej tak til ”storbyferie”.
Nairobi udvikler sig
Nairobi blev grundlagt i forbindelse med briternes bygning af jernbanen fra Mombasa til Uganda. De besluttede i starten af 1900-tallet at oprette et depot for materiel og en lejr for bygningsarbejderne. Dér ligger Nairobi i dag.
Da Karen Blixen ankom til Nairobi i 1914, var der stadig tale om en mindre by. Der var således åbent land mellem farmen Mbogani og Nairobi. I dag er området med farmen en forstad til - men sammenvokset med - Nairobi.
I de seneste ca. 15 år har vi set Nairobi gennemgå en rivende udvikling fx i forhold til forbedret infrastruktur. Vejene er blevet væsentlig bedre og i 2017 åbnede den nye jernbane til Mombasa. Moderne bygninger er ligeledes skudt i vejret i stort antal.
Nairobi indbyder ikke direkte til traditionel storbyferie med gågader, cafébesøg og shopping, som vi kender det fra Europa. Der er imidlertid ingen grund til hurtigst muligt at ile ud af byen, som vi gjorde tidligere, når vi ankom til Nairobi.
Med en ekstra overnatning får man dels en rolig start på sin safarirejse, dels får man mulighed for at se nærmere på nogle af de seværdigheder, som byen har og som vi i dag gerne bruger tid på. I denne klumme kigger jeg på nogle af dem.
Nairobi National Park
De første vilde dyr der møder én i Afrika er ofte fuglene. Sådan er det også i Nairobi, hvor man tit kan se marabustorke i de høje træer. Vil man varme lidt op til de senere safarioplevelser med nogle firbenede dyr er Nairobi National Park en oplagt mulighed. Her kan man opleve mange af de klassiske afrikadyr inkl. løver, næsehorn, giraffer, bøfler, zebraer og antiloper.
Parken er med sine ca. 117 km2 relativt lille, men der er oplevelser nok til en ½ dags udflugt. Da parken grænser helt op til den sydlige omfartsvej om Nairobi, er den delvist indhegnet, men dog åben mod syd, så dyrene frit kan vandre ind og ud.
I parken er der også en lille mindeplads med aske efter afbænding af elfenben konfiskeret fra krybskytter.
Det er lidt specielt at køre rundt i parken og se på vilde dyr med Nairobis skyline af højhuse som baggrund. Det er dog en god appetitvækker og smagsprøve, inden man begiver sig rundt i landet til de større nationalparker.
Giraffe Centre
Her har man mulighed for at komme helt i øjenhøjde med en giraf og fodre den. For mange børn vil det være en stor oplevelse at række maden frem mod den lange sorte tunge og komme helt tæt på en giraf.
Der er også vortesvin, der ligger på knæ for at samle de foderpiller op, som de lange sorte tunger misser, men det er giraffen der er fokus på. Specielt Rothschild giraffen.
På skærme og plancher formidles information om giraffen, som desværre også er truet.
Centret er indenfor de seneste par år blevet renoveret og fremstår nu indbydende. Inden man forlader den høje bro, hvorfra girafferne fodres, kan man kaste et blik over mod Giraffe Manor, som er et eksklusivt overnatningssted. Stedet er blandt andet kendt for at girafferne kommer forbi om morgenen og stikker hovederne ind ad vinduerne for at se, om der skulle være en godbid eller to.
Elefantbørnehjem
“David Sheldrick Wildlife Trust” blev grundlagt i 1977. Formålet er at redde forældreløse unger af elefant og næsehorn. Mange er blevet forældreløse på grund af krybskytteri, men der kan også være andre årsager.
Målet er at ungerne på et tidspunkt skal genudsættes i naturen, hvilket blandt andet sker i Tsavo, som med sine 22.000 km2 er Kenyas største nationalpark. Det er en langvarig proces, men ofte lykkes det.
Elefantbørnehjemmet er åbent for besøgende en time om formiddagen. Her kan man både høre om arbejdet med de forældreløse elefanter og komme tæt på.
Uanset om man er barn, ung eller voksen er det spændende at stå ved siden af en elefant med kun en tynd snor imellem. Man ser elefanterne få mælk af kæmpestore sutteflasker, de spiser grene og hygger sig med mudder- eller støvbad.
Kommer elefanterne hen til snoren - og det gør de - er det tilladt at røre dem.
Tiden bare flyver afsted, når man er i selskab med de små og mellemstore elefantunger. Et besøg giver stof til eftertanke og kan kun anbefales.
Karen Blixen Museum
Mange har hørt om Karen Blixen og hendes 14 år lange, mislykkede kaffeeventyr i Kenya. Nogle har læst Karen Blixens ”Min afrikanske farm”. Andre har set storfilmen ”Out of Africa” med Robert Redford og Meryl Streep i hovedrollerne.
Karen Blixens farm hed Mbogani, og det er stuehus samt køkken, som er indrettet som museum. Noget af det første, der fanger ens øje ved ankomsten, er nogle utrolig nedslidte landbrugsredskaber på græsplænen, men det bør ikke skræmme nogen væk. Omvisningen i de gamle stuer med en masse effekter både fra Karen Blixens tid og fra ovennævnte film er spændende.
Afhængig af årstiden er parken fyldt med farvestrålende blomster og i klart vejr er der en flot udsigt til Ngong Hills, hvor Denys Finch-Hatton ligger begravet.
I parken er der også mulighed for at se nogle af de maskiner, der blev brugt på kaffefabrikken.
Nogle er vilde med Karen Blixen, andre er mere forbeholdne. Uanset er et besøg på Karen Blixen Museet et ”must”, hvis man som dansker kommer til Nairobi.
Kazuri
Forskellige projekter kan besøges i Nairobi.
På Kazuri forarbejder de perler og lertøj. Kazuri er swahili og betyder ”lille og smuk”. Projektet startede i 1975 med henblik på at give enlige kvinder beskæftigelse og dermed en indtægtsmulighed. I dag beskæftiger projektet næsten 350 kvinder, primært enlige mødre.
Leret til perlerne hentes i området ved Mt. Kenya og undergår en forarbejdning, så de færdige perler er næsten umulige at slå i stykker.
En rundvisning på fabrikken er meget livsbekræftende og ofte bryder kvinderne ud i sang for at underholde gæsterne. De utrolig flotte produkter kan ses og købes i butikken. Perlerne eksporteres til mange lande og kan også købes i Danmark.
Karen Blixen Coffee Garden
Man kan godt blive lidt småsulten af at besøge seværdigheder. Man kan selvfølgelig køre tilbage til sit hotel og spise, eller man kan finde en restaurant, som i sig selv er en seværdighed. Et eksempel herpå er Tamambo eller Karen Blixen Coffee Garden.
Her serveres lækker mad. Man kan sidde udendørs i den parklignende have med eksotiske, blomstrende træer og buske samt fuglesang.
Når man sidder i haven og nyder smags- lyd- og synsindtryk, kan man kun lægge al stress bag sig.
Carnivore
En anden mulighed for at få stillet sulten og prøve noget særligt, er at spise på restaurant Carnivore. Det er en kødrestaurant og på vej til sit bord, passerer man den kæmpestore grill, hvor kødet tilberedes.
Man starter med en forret, så følger hovedretten med alt kødet og så slutter man af med en dessert.
Det vil sige, faktisk tilbyder de en dawa til at starte på. De kalder det ”medicin”. Den består af knust is, lime, vodka, brun sukker og en omrøringspind dyppet i flydende honning.
Under hovedretten tilbydes man mange forskellige slags kød, som bringes til bordet på store grillspyd og så skæres der en låns af, som lander på din tallerken. Af mere eksotiske ting har vi smagt dromedar, krokodille og struds. Tilbehøret er lidt salat og en bagt kartoffel. Når sidste mand ved bordet har givet op, lægger man det udleverede flag ned, hvorefter serveringen stopper.
Det skal prøves mindst én gang.
Afslutning
Specielt som første- eller anden gangs rejsende er man ivrig efter at komme i gang med de store dyreoplevelser. At indlede en safarirejse i Kenya med en seværdighed eller to kan dog være en god investering.
Alt er så anderledes, når man stiger ud af flyet, og indtrykkene strømmer én i møde. Ved at starte med en seværdighedsdag opnår man to ting. Man får den lange flyrejse ud af kroppen og man kommer ned i tempo.
Du er nu klar til de næste dages mange storslåede oplevelser og mangeartede indtryk.
Det kan varmt anbefales!