Hvis man først har siddet på savannen og set en stor hanløve i øjnene eller oplevet den afslappet gå tæt forbi safaribilen, er man ikke længere ét sekund i tvivl om, at løven ER dyrenes konge. Det vil nok overraske mange, at det ikke er en selvfølgelighed at møde løven på et gamedrive, når man er på safari, men antallet af løver i Afrika har over en årrække været for nedadgående og løven anses i dag for at være en såkaldt ”Sårbar” art. I denne klumme skal vi kigge nærmere på dyrenes konge.
Fakta
Løven er den største af Afrikas store katte. Hannen får som voksen sin manke, der er fuldt udvokset i 4- 5 års alderen. Hvis man ser godt efter har løven pletter ligesom Afrikas to andre store katte, leoparden og savannens Formel 1 racer – geparden.
En fuldvoksen han kan veje næsten det dobbelte af hunnerne, som ikke har manke.
Løver er sociale dyr, der lever i flokke. En flok består af et antal hunner, der er i familie med hinanden, deres unger og 2- 4 hanner, hvor den ene han er den dominerende og leder af flokken.
Mange af døgnets timer bruger løverne på at hvile, inden sulten igen får dem til at gå på jagt, de plejer de sociale relationer i flokken og ungerne leger. Når man kører rundt på savannen fx i Masai Mara eller i Serengeti, kan det derfor ofte være vanskeligt at få øje på løverne, hvis de ligger og hviler i det høje græs eller i skyggen under en busk. Den gulbrune pels falder let i ét med det tørre græs.
Om morgenen kan man være heldig at møde løveflokken i fuld gang med at dele byttet efter nattens jagt, og sidst på eftermiddagen kan man være heldig at se flokken på vandring på udkig efter et passende byttedyr.
Der er noget rørende ved at sidde i safaribilen og betragte et kuld løveunger, der trimler omkring i græsset i munter leg, forsøger at aktivere hunnerne ved at springe rundt efter mødrenes viftende haler eller kravler op på ryggen af hannen, der allerhelst vil hvile lidt mere i fred og ro. Der er noget fascinerende ved at se parringslegen mellem dyrenes konge og en hun i brunst, og der er noget foruroligende ved at ligge i teltet om natten og vågne ved en hanløves dybe brølen ude på savannen. Der er virkelig LYD på og det kan i mørket under teltdugen være svært at afgøre, hvor langt væk den er. Hannens brøl kan høres op til 10 km væk.
Som sagt er løverne ikke så talrige som tidligere, og årsagerne hertil er der blandt andet en dansker der forsker i.
Mara Lion Projektet
Som nævnt ovenfor har antallet af løver i Afrika i en årrække været for nedadgående, og man regner med at der i dag er blot ca. 20.000 løver tilbage. I 2013 etableredes ”Mara Lion Project” som ledes af den danske vildtbiolog Niels Mogensen. Med dette projekt forsøger man at stabilisere antallet af løver i Masai Mara området. Projektet har flere strenge at spille på. Man forsøger dels på videnskabeligt grundlag at beskrive og analysere løvebestanden, dels forsøger man at etablere et samarbejde med den lokale befolkning om at skabe en situation, hvor mennesker og vilde dyr kan leve side om side, så løvebestanden kan sikres.
Man kan lidt populært udtrykke det på denne måde: ”Kvæget er blevet en trussel for løverne”. Det hænger sammen med befolkningstilvæksten og levestandarden. Den større befolkning betyder mindre vild natur og samtidig betyder den øgede levestandard hos fx masaierne at deres husdyrflokke bliver større. Det er ikke kun løverne, der kan forårsage konflikter med de lokale. I foråret 2015 var der således to tilfælde, hvor hyæner gjorde det af med henholdsvis 200 og 29 får.
Projektet arbejder dels med via film at informere og skabe dialog med lokalbefolkningen dels opretter man et større antal ”Wildlife Clubs”, så lærerne bliver inddraget og børnene vokser op med en større forståelse for værdien af den vilde natur. En af truslerne mod rovdyrene er fx forgiftede ådsler, som befolkningen lægger ud for at holde rovdyrene på afstand af husdyrene.
Bare i 2. kvartal 2015 kørte man næsten 10.000 km på 176 patruljer for at indsamle data om områdets løver, husdyrbestande mm.
Projektet indsamler også data om årsager til dødsfald blandt løvebestanden. Truslerne kan både komme indefra og udefra. I løbet af 2. kvartal registreredes således et par dødsfald hvor en hunløve menes dræbt af andre løver, et andet dødsfald har man ikke kunnet finde årsagen til og i et tredje tilfælde er 6 løveunger blevet dræbt efter angreb fra bøfler. En vred bøffelflok kan hurtigt gøre det af med mindre løveunger, der forsøger at gemme sig i terrænet og en han, der støder på unger der ikke er hans egne, vil gøre sit til at dræbe ungerne, så han kan sprede sine egne gener ved at parre hunløverne.
Du kan følge projektet på www.maralions.org og via Facebook ved at søge på ”Mara Lion Project”.
Hvis du beslutter dig for at tage på safari i Afrika, så kryds fingre for at du møder dyrenes konge i dens rette element. Det er en enestående oplevelse og tillige lidt hårrejsende, hvis du kommer tæt på eller hører den brøle i nattens mørke.
Udover at være dyrenes konge, hører løven med til ”The Big Five”, som er løve, leopard, bøffel, næsehorn og elefant.
På gensyn i marts, hvor det skal handle om "Privat safari".