Jeg gik ud og tømte min postkasse. Der lå to julekort og en ordentlig stak reklamer. Tilbuddene om flæskesteg, klementiner og risalamande var mange. Åh denne søde juletid med duft af kanel, kardemomme, nelliker og vanilje.
Leder tankerne hen på krydderiøen Zanzibar i det Indiske Ocean ud for Tanzania.
Står lidt ved postkassen og drømmer. Drømmer om sol, varme, palmer, blå himmel og blåt hav lige til at hoppe ud i uden risiko for forfrysninger.
Kigger mig omkring. Grå himmel og de mange døde blade fra piletræet, der er drysset ud over min indkørsel, er nu dækket af et tyndt lag sne, som er faldet i nattens løb. Det vil jeg ikke savne. Går ind igen.
Zanzibar – drømmen er lige ved at gå i opfyldelse. Har pakket kufferten og kører mod lufthavnen om en time. Har bestilt rejsen for 8 måneder siden. Det skal nok blive godt.
Udrejse
Sidder nu i en Airbus 330 fra Finnair med kurs mod Doha. Flyver fra København ned over Prag, Budapest, Bukarest, Istanbul, Antalya, vest om Cypern og via Amman til Doha.
Flyver over skyerne i ca. 11 km’s højde og har fra min plads i højre side af flyet udsigt til den smukkeste solnedgang i gule og orangerøde farver.
Fik laks med grøntsager, salat med flute og en lækker chokoladekage. Har siddet med følelsen af at noget er anderledes end da jeg var afsted for tre måneder siden. Først nu går det op for mig, hvad det er. Stort set ingen bærer maske hverken personalet eller passagererne. Selvom coronaen stadig er her, er der løsnet på retningslinjerne. Man skal dog stadig medbringe sit coronapas og udfylde en sundhedsattest på nettet. For Zanzibar er det tidligst 24 timer før ankomst og ét af spørgsmålene lød ”Har du indenfor de seneste 7 dage deltaget i en begravelse?”
Da vi ca. 2 timer og 15 minutter før landing i Doha fløj hen over Amman i Jordan, bredte et lyshav sig i den kulsorte nat under os. Imponerende flot.
Landede 23:30 lokal tid i Doha – 21:30 dansk tid – for et par timers ophold og flyskifte. Vi flyver efter planen videre kl. 02:10.
Doha lufthavn er imponerende stor. Kørte med bus fra flyet ind til lufthavnsterminalen – en tur på ca. 20 minutter.Sikkerhedskontrollen var hurtigt klaret, så snart var vi ude i den kæmpestore transithal med rullende fortove og lufthavnstog i første sals højde. Her er dyre forretninger med guld og glimmer og mange mennesker.
Satte kursen mod C53, hvorfra vi skal flyve videre mod Zanzibar. Undervejs så vi en masse fodbolde og en stor meditationsskov med blomster, buske, træer, fuglefløjt og vandfald.
Kom videre fra Doha med en halv times forsinkelse og landede på Zanzibar 5½ time senere kl. 8:00 om morgenen. Fik lige serveret lidt morgenmad inden landing bestående af omelet, spinat, pølse, yoghurt og croissant med marmelade samt juice og kaffe/te.
Ankomst til Zanzibar
Zanzibar kaldes ofte for krydderiøen. I virkeligheden er Zanzibar en ø-gruppe med Unguja som hovedøen og Pemba som den næststørste ø. Unguja er blot 1464 km2 og dermed lidt mindre end Masai Mara National Reserve i Kenya.
Efter landing blev vi hentet af en bus og kørt de små 100 meter fra flyet og hen til terminalen, hvor personale stod klar til at tjekke vores coronapas.
Kufferterne kørte allerede rundt på bagagebåndet, da vi kom ud fra immigrationsservice, hvor vi afleverede vores e-visum, indrejsekort og sundhedsblanket.
En sidste scanning af bagagen og veksling af nogle Tanzania-shilling, så var vi klar til at møde vores ventende chauffør udenfor ankomsthallen.
Udover chaufføren blev vi mødt af mild, varm morgenluft og en lille beskeden regnbyge, hvis eneste formål syntes at være opfriskning af luften.
Snart var vores kufferter lagt i bagagerummet og vi var på vej nordpå mod Nungwi, hvor vi skal indkvarteres på Sandies Baobab Beach Resort.
Tidevandsforskellen på nordspidsen af Zanzibar skulle være minimal og der ligger nogle velegnede områder for både dykning og snorkling.
Køreturen fra lufthavnen til Sandies tog godt 5 kvarter og førte os gennem mange små bysamfund med en masse lokalliv og smuk natur med palmer og eksotiske, blomstrende træer og buske. Da vi drejede fra asfaltvejen og ind på en jordvej, satte chaufføren farten betydeligt ned, ja faktisk kørte vi i skridtgang på den ualmindeligt ujævne vej. Snart holdt vi dog foran porten til vores indkvartering. Indenfor åbenbarede sig en smuk have med rød blomstrende flammetræer og store baobabtræer omkransede receptionen, hvor de ventede med en fugtig klud til ansigtet og et glas kold hibiscussaft til ganen.
Juleaften
Efter en lille rundvisning der bragte os forbi swimmingpoolen, restauranten og butikken, slog vi os ned på et skyggefuldt sted ved baren med noget koldt at drikke. Her sad vi og nød den varme luft, udsigten til palmer og det Indiske Ocean, mens vi afventede at vores værelse blev klar. Vores blikke blev mødt af forskellige blå nuancer på himmelen såvel som havet. Temperaturen sneg sig op på 30 grader. Hvilket eksotisk sted at fejre både jul og nytår.
Travlheden hos personalet var stor hele eftermiddagen. Stole og borde blev flyttet fra restauranten ud til swimmingpoolen. Borde blev dækket og pyntet.
Om aftenen startede vi med forskellige cocktails, inden vi blev ledsaget til vores bord af en tjener med nissehue. Der var en munter stemning blandt de festklædte gæster og i baggrunden kunne vi høre en svag rislen, når de små bølger rullede ind på stranden.
Derefter var det bare at stille sulten ved den overdådige buffet. Der var gjort alt for at tilfredsstille både smagssansen og synssansen. Imponerende. Efter middagen var der så underholdning af et levende orkester. En meget anderledes men ikke mindre festlig måde at holde juleaften på.
Driverliv
Efter en god nats søvn stod vi op til blå himmel, solskin og 26- 27 grader. Nød herefter en fin morgenmads buffet, mens vi sad og kiggede ud over havet og det pulveriserende liv på stranden. Der er lokale der går og turister der slentrer. Både bliver klargjort til dagens udflugter og fiskere ordner fiskenet og renser fisk.
Beslutter at gå en tur langs stranden og lige mærke vandet. Det er sørme rigtigt, hvad rejsearrangørerne skriver ”en havtemperatur på 26- 28 grader”. Skønt!
Så både søpindsvin, søpølser, søstjerner, små fisk, krabber og små koraller.
Ude på havet sejler et par dhows forbi. De - der er længst væk - har sat sejl, som på afstand ligner rygfinner på hajer, der svømmer i overfladen. Blev kontaktet af et par sælgere, men de gik hurtigt videre.
De næste dage blev brugt på ren afslapning ved poolen og på stranden, kun afbrudt af lidt bordtennis, billard og massage i Sandies Spa. Desuden var sønnike ude at dykke og snorkle. Om aftenen fulgte vi med i de skiftene optrædener af forskellige kunstnere, der underholdt med sang, musik, dans og akrobatik.
På udflugt
Zanzibar er blandt andet kendt for sine krydderier, slavehandel og arabisk indflydelse. Det besluttede vi at kigge nærmere på ved at tilkøbe nogle udflugter.
Én dag tog vi på en tur, der kombinerede den fredede Jozani Forest med rød/hvide colobusaber og et besøg på en krydderifarm. Zanzibar kaldes også for krydderiøen og den farm vi besøgte, dyrkede op mod 20 forskellige krydderier. En spændende oplevelse at dufte til muskatnød, kardemomme, nellike, vanilje, citrongræs, kanel m.m.
En anden dag gik udflugten til Prison Island med de store landskildpadder og Stone Town med slavemarked, historiske bygninger, marked m.m. Selvom det er helt tilbage i 1873 at slavehandel blev forbudt og reelt ophørte i starten af 1900-tallet, blev jeg trist til mode over at se nogle af de fangekældre, hvor slaverne var stuvet sammen.
En fin plancheudstilling fortalte slaveriets historie og gav unægtelig stof til eftertanke.
Det var spændende at gå rundt i de smalle gader på trods af den trykkende varme og hvilken oplevelse at spise arabisk frokost på en tagrestaurant med 360 graders udsigt over Zanzibar by.
Wow!
Endelig tog vi på en halvdags udflugt på nordspidsen af øen, hvor vi oplevede forskellige håndværk, fiskemarked og det lokale liv på nærmeste hold.
Nytårsaften
Vi hoppede ind i det nye år to timer før familie og venner i Danmark. Der var ingen nytårstale fra Dronningen, men til gengæld cocktailreception med drinks, stor middag på stranden med live musik og nedtælling til årsskiftet med fyrværkeri, champagne og kage.
Den store buffet bugnede af mad. Der var suppe, fisk, kød, pålæg, ost, salater, grøntsager, helstegt pattegris, frugt og desserter. Dertil drikkevarer efter eget valg.
Måske lidt alternativt at fejre nytårsaften på en skøn strand på Zanzibar i skjorteærmer med udsigt til det Indiske Ocean, men ganske skønt.
Afslutning
Her er noget for alle sanser, hvor ”Jambo”, ”Good morning” og ”Hello, how are you?” blander sig med bølgernes skvulp og lyden af motorerne på de små hvide både, der sejler forbi.
Zanzibar ER paradisisk.
PS.
Undervejs i din læsning af denne klumme har du måske siddet og svedt, mens du har læst om min fejring af jul og nytår under sydlige himmelstrøg. Paradoksalt – kan du tænke – at skrive om julen i juli.
Det er nu bare fordi, hvis du selv vil prøve det, kan du måske nå det allerede i år, hvis du altså skynder dig…