Afrika er et sandt eldorado for folk med kærlighed til flot natur, vilde dyr og farvestrålende fugle. Det er lige før man får skrivekrampe, hvis man skulle notere det hele ned på en safari. Ikke blot er der de mange velkendte Afrikadyr, men også mere end 450 forskellige fuglearter imponerer. Det er derfor naturligt, at det er med adrenalin i kroppen og forventningens glæde i øjnene, at man møder op til dagens safarikørsel.
Spørg din guide eller chaufføren på din safari om, hvilke dyr I mon kommer til at se på dagens gamedrive? Med stor sandsynlighed vil han trække på både skuldre og smilebånd og afvæbnende svare ”Vi får se” eller ”Svært at sige”.
Går du ham lidt på klingen vil han måske uddybende henvise til den usikkerhed, der naturligvis er i forhold til vejr og vind og nylig tørke- eller regnperiode.
Presser du ham endnu mere, kan du muligvis få ham til at nævne nogle af de mest udbredte dyr som impala, zebra, gnu eller Thomson gazelle, idet han dog hurtigt vil tilføje ”Man ved aldrig, det er jo den vilde natur”.
Og det er lige præcis det, der gør det så fantastisk at tage på safari udover smuk natur, anderledes kulturer og forkælelse fra et serviceminded personale, lækker mad og god indkvartering ude midt i naturen – gerne i telt.
Spændingen – når man sætter sig i safaribilen – om hvilke dyr, det lykkes at spotte. For godt nok er der svimlende mængder af vilde dyr og fugle i Afrika, men hvilke kommer DU til at møde?
Bliver det den majestætiske giraf, der med stoisk ro vandrer rundt på savannen, hvis ikke den lige er i gang med at ”fiske” efter friske blade med sin lange tunge på det tornede akacietræ, eller bliver det nogle af de mange forskellige antiloper, der færdes på savannen?
Impalaen – løvernes McDonald – pga. det karakteristiske sorte ”M” på bagdelen, topien – savannens vagtpost, der ofte står på en forhøjning og spejder ud over landskabet, Thomson gazellen – foretrukken føde for geparden – savannens Formel 1 racer eller måske gnu, zebra, hyæne, sjakal, struds eller nogle af de mange andre fugle, som Afrika har at byde på?
Big 5
Måske byder dagens gamedrive på mødet med et af medlemmerne af ”The Big 5”.
Elefanten, der trods sin størrelse bevæger sig næsten lydløst fremad, når den sætter sine enorme fødder ned på underlaget – bortset fra, når den lige får lyst til at knække en stor gren af eller vælte et stort træ for at få stillet sulten.
Bøffelen der enten går og græsser i store flokke med et par oksehakkere (fugl) på ryggen, eller den ligger i et mudderbad og tygger drøv, mens hale og ører konstant er i bevægelse i et forsøg på at vifte fluer væk.
Løven – dyrenes konge, der ligger og tager en slapper i græsset ovenpå nattens jagt.
Leoparden – gemmelegens mester – der formår at trække selv store byttedyr op i et træ uden for rækkevidden af fx løver og hyæner.
Næsehornet – denne imponerende forhistoriske kolos – der efterhånden er en sjældenhed pga. krybskytteri.
”Big 5” er et udtryk, der stammer fra 1800 og 1900 tallet, hvor man gik på storvildt jagt til fods. ”Big 5” er betegnelsen for de fem dyr, der var sværest at finde og sværest og farligst at nedlægge, når man mødte dem på savannen.
Ligesom det tidligere var noget af en bedrift at finde og nedlægge de pågældende dyr, er det i dag eftertragtet at spotte ”Big 5” på en safarirejse, idet blandt andet krybskytteri har gjort det sværere.
Ugly 5
”The Big Five” er blevet et velkendt begreb blandt næsten alle safarigæster, og et udtryk som mange safarirejsende har med i bagagen ved ankomsten til Afrika. På selve safarien introduceres så begrebet ”The Ugly Five”, som der skulle være gode muligheder for at spotte.
Medlemmerne er:
• Hyæne
• Maraboustork
• Grib
• Gnu
• Vortesvin
På safari kan du læne dig tilbage i sædet og lade guiden/ chaufføren spotte dyrene for dig, eller du kan deltage mere aktivt med selv at få øje på dyrene.
Det kan være svært i starten, men som med alt andet gør øvelse mester. Prøv i starten at se på landskabet som en helhed, hvor du skaber dig et overblik, så vil du ret hurtigt spotte de første dyr.
Det kan også være en god ide at kigge på dyrenes adfærd. Græsser dyrene roligt og fredeligt, eller ser de vagtsomme ud, for så kan du måske få øje på rovdyr?
Samspillet mellem dyrene er også interessant. En masse fugle følges fx med græsæderne, hvor de enten spiser de insekter der ”flygter” eller de servicerer græsæderne ved at soignere deres pels, fx nyder bøfler, giraffer og antiloper godt af dette. Måske bliver du også grebet af den sport, det er at spotte dyr.
Mange har oplevet i deres iver efter at spotte dyr, at forveksle en sten med et næsehorn, der hviler i græsset eller en træstub med en rovfugl. Men lad endelig ikke disse fejlskud slå dig ud.
Det er ikke kun på gamedrives, du kan øve dig i at spotte dyr. Når du ligger ved swimmingpoolen og slapper af i en pause, kan du ligge og kigge efter fugle og aber i buske og træer, måske sidder der et firben på en træstamme eller sommerfugle og andre insekter flyver forbi.
Du sidder måske foran dit telt og slapper af, mens du kigger ud over floden eller hen til vandhullet, hvor der garanteret altid er et eller flere dyr forbi for at slukke tørsten.
Hvis du forholder dig roligt og laver et minimum af støj, vil du opleve, hvordan dyrene omkring dig relativt hurtigt vender tilbage, til det de var i gang med.
Det kan give nogle enestående oplevelser.
Uanset – hvis du er fotointeresseret – så hav altid kameraet klar. Safari er vild natur og masser af dyr uden hegn omkring. Du kan møde dem, lige når du kommer kørende ud fra lodgen om morgenen, og nogen gange kommer de også på besøg inde på lodgen eller i den teltlejr, hvor du bor.
Det kan godt være, at din chauffør/ guide er forsigtige i deres forudsigelser af, hvilke dyr du kommer til at møde på et gamedrive, men tro mig, du kommer til at opleve mere end du har drømt om – og ofte helt tæt på.
I næste måned sætter jeg fokus på dyrenes konge – løven.
På gensyn!