For de fleste vil en rejse til Afrika være noget, der skal spares op til. De fleste vil også efterstående sætte sig ned og vurdere, om de synes de fik ”fuld valuta for pengene”. Måske afsluttes turen med nogle dages badeferie fx ved Det Indiske Ocean, hvor safarien fordøjes inden hjemrejsen til Danmark og evalueringen så småt påbegyndes. Én af flere muligheder for at evaluere turen kommer senere med spørgeskemaet fra rejsebureauet.
Det kan også være, at du selv har sat nogle succeskriterier op for turen, fx at se ”The Big Five” – løve, bøffel, elefant, næsehorn og leopard, at nå til toppen af Mount Kilimanjaro eller at se en gepard løbe en Thomsongazelle op.
Dine venner og arbejdskolleger vil sandsynligvis også spørge ind til turen, for det er stadigvæk de færreste forundt at opleve Afrika, selvom en del har fået opfyldt deres drøm. Det vil give dig en god anledning til at tænke turen igennem og vælge oplevelser ud, når du skal fortælle.
Som jeg skrev i sidste måneds klumme ”Drømmen er Afrika - hvad skal jeg vælge?” giver rejser til Afrika mulighed for på én gang storslåede, fantastiske, betagende, rørende og unikke oplevelser, der vil leve videre som minder for livet. Der vil således være rigtig mange oplevelser at vælge imellem, når du skal fortælle andre om turen.
En god måde at fastholde de mange indtryk og oplevelser på undervejs, er ved at skrive dagbog. Det giver dels muligheden for ved dagens slutning at gøre status, dels oplever du tingene igen, når du skriver det ned i din dagbog. Jeg skriver altid selv dagbog, når jeg er i Afrika, det er simpelthen et uundværligt hjælpemiddel til at holde styr på oplevelser og dage. Når man så kommer hjem og læser i sin dagbog, ja, så er det som at være der igen. Man oplever, om man så må sige, turen flere gange.
I klumme nr. 3 bragte jeg uddrag af min egen dagbog og lignende oplevelser vil jeg dele med dig ved en senere lejlighed.
På mine egne ture har vi indført det vi kalder ”Dagens oplevelse”, som går ud på at evaluere den enkelte dag. Når vi kommer hjem til lodgen efter dagens sidste game drive, sætter vi os ved bålet og nyder en kold Tusker - Kenya’s nationaløl – til at skylle safaristøvet ned med. (En Tusker er for øvrigt også betegnelsen for en gammel hanelefant, illustreret på flaskens etikette). Mens vi sidder dér og nyder den varmende ild, tager vi en runde, hvor vi hver især fortæller de andre i gruppen, hvilken af dagens oplevelser, der var den største for os.
Det pudsige er, at det sjældent er den samme oplevelse, der bliver nævnt. For én har det været nærkontakten med løverne og deres bytte, for en anden har det været besøget hos Masaierne, for en tredje har det været solnedgangen, og for en fjerde har det måske været den betagende udsigt, antallet af gnuer eller de frisklavede pandekager og omeletterne til morgenmaden på savannen.
”Dagens oplevelse” er en god måde at genopleve dagen på, og ofte oplever vi, at deltagerne har flere kandidater til dagens oplevelse, som de vakler imellem.
Maden indgår ofte også, når rejsende evaluerer deres tur til Afrika. Som regel er det en buffet med flere slags kød, fisk, suppe, grøntsager, pasta, ris, ost, frugt og dessert. Det hører selvfølgelig med til historien, at mange ting laves på en afrikansk inspireret måde, fx med grøntsager og kød i en sovs, søde kager og søde desserter. Også på det kulinariske område er der således mulighed for at få nye og anderledes oplevelser.
En kok der står og laver din omelet eller vender din pandekage i luften, mens du skænker et glas friskpresset juice, det er da ren forkælelse.
Fristelserne er mange, så det er nok de færreste, der går sultne i seng eller taber sig på en safaritur til Afrika.
Velbekomme!