Denne ikoniske haj fik et blakket ry, da den berømte film ”Dødens gab” gik sin sejrsgang over hele verden, men det er faktisk dybt uretfærdigt. Således registreres der kun ca. 10 årlige dødsfald i hele verden forårsaget af hajer, og hvor tyrehajen regnes for den farligste, mens mennesket fanger omkring 100.000.000 hajer årligt, hvilket må siges at være tankevækkende.
Den stor hvide haj bliver op til næsten 7 meter lang og med en vægt på 2-2,5 ton. Dette gør den til verdens største rovfisk, og blandt rovdyr i det hele taget overgås den kun af en håndfuld arter af tandhvaler. Den er vidt udbredt i tempererede og subtropiske havområder i alle verdens oceaner, mens den er meget sjælden i de varme tropiske havområder og ikke findes i de polare egne.
Man har fundet ud af, at den selv producerer varme ligesom pattedyr og fugle, mens næsten alle andre fisk er vekselvarme, hvilket vil sige at de har samme temperatur som det omgivende vand. Det er måske netop derfor, at den er så almindelig bl.a. langs Afrikas kølige og næringsrige sydkyst, hvor der er rigeligt med foretrukne fødeemner som f.eks. pelssæler. Den kan skyde en imponerende hastighed på op til 70 km/t, når den er på jagt.
De absolut bedste chancer for at se en stor hvid haj er langs Sydafrikas kyst mellem Port Elizabeth og Cape Town, der har en stor bestand, som i øvrigt har vist sig at hænge sammen med bestanden i det vestlige Australien, hvorimellem nogle individer vandrer tværs over Det Indiske Ocean.
Fra flere af havnebyerne på denne kyststrækning, hvor Gaansbai vel nok må betegnes som ”haj-hovedstaden”, kan man sejle på hajsafari ud til særligt gode lokaliteter. Fremme på lokaliteten lokkes hajerne til med en såkaldt ”chum”, der er en tyktflydende og ildelugtende væske fremstillet af div. fiskeaffald.
Når hajerne dukker op kan man iføre sig en dykkermaske og ikke mindst en våddragt, så man kan holde varmen i det kolde vand, for derefter at gå ned i et bur, som hænges ud i vandoverfladen på siden af skibet. Fra buret kan denne oceanernes imponerende og strømlinede jæger nydes, og man kan ved selvsyn opleve, at det dybe sorte ”hul”, som dens øjne ofte opfattes at være, faktisk skjuler nogle smukke brune øjne.
Fra dækket af skibet har man desuden mulighed for at se og fotografere det berømte tandsæt, når hajen angriber en træplade med form som en pelssæl, der kastes ud foran den og hales ind igen i en snor. Man kan altså få en stor oplevelse ved at tage på hajsafari, selvom man ikke har lyst til at gå ned i buret.
Vidste du i øvrigt, at hajer skifter tænder gennem hele livet?
De mange rækker af tænder bag det forreste tandsæt fungerer som en slags reservetænder, som rykker ud i forreste række, når en af tænderne her mistes.
Hvalhajen - fiskenes absolutte kæmpe
De strittende haler - Vortesvinet
Savannens vampyrfugl - Oksehakkeren
Det lyserøde badedyr - flamingoen
Klikkende Kæmpe – Eland antilopen ala Elsdyrantilopen
Øjne på størrelse med golfbolde! - Strudsen
Oceanernes imponerende jæger - den store hvide haj
De rette hvaler - Sydlig rethval
Se alle indlæg