Den 02.02.2017
* alt refereres til som ”lekker”
* folk cykler og løber i nødsporet på motorvejen
* hvad du troede betød om 5 minutter muligvis betyder om 1 uge
Noget af det fede ved at rejse er mødet med en ny kultur, men det kan også være forvirrende, og nogle gange svært at aflæse de nye sociale og kulturelle koder. Men frygt ej! Her er en lille guide til at klare dig på trods af kulturforskelle.
Tidsbegrebet:
Noget af det der virkelig kan chokere os danskere når vi rejser til udlandet er, at det ofte virker som om at folk har en helt anden forståelse af tiden end os.
Det er på sin vis også rigtigt.
Når det gælder mødetider på arbejdet er folk her i Sydafrika generelt meget punktlige, men når det kommer til mere uformelle aftaler virker det til tider som om at klokken er en by i Rusland.
Min kollega fortalte mig, at når man sender invitationer ud skriver man gerne at folk er inviteret til klokken 17.30-19.00, da man godt ved, at det er meget usandsynligt at folk faktisk møder op klokken 17.30.
Generelt er der en mere afslappet stemning, og hvad man ikke når i dag når man nok i morgen. Ingen vrisser fordi bussen er 5 eller 30 minutter forsinket, den kommer når den kommer. Hvilket egentlig er en ganske forfriskende indstilling til tingene - bussen kommer ikke hurtigere fordi du bliver sur på den .
I stedet bruges ventetiden på at snakke med menneskerne omkring dig.
Noget der dog kan være meget forvirrende er udtrykket ”just now”. Du tilbyder din kollega noget ad drikke og vedkommende siger ”I’ll have some just now”, du rækker glasset med vand mod dem hvortil vedkommende igen siger ”no, I’ll have some just now”. ”Just now” betyder ikke nu, men lige om lidt.
Glem ikke ”now now” hvilket kan betyde alt mellem 5 minutter og 10 år.
Sydafrikanerne lever i nuet, og tingene tager den tid tingene tager, og det er faktisk dejligt, man er aldrig sent på den – alle andre er der simpelthen bare tidligt
Måske derfor Cape Town kaldes ”The Mother City” – alt tager 9 måneder (ironi og sarkasme kan forekomme)
Trafik:
Jeg oplever generelt at folk her i Cape Town kører ganske pænt og lovlydigt, og man skal ikke være nervøs for at leje en bil og selv køre rundt.
Dog må der siges specielt er være en noget anderledes motorvejskultur. Motorvejene, er nemlig ikke kun forbeholdt biler. Nej man skal ikke blive chokeret hvis man på sin vej møder den lokale joggingklub på deres morgenløbetur i nødsporet, eller når taxaerne stopper op og sætter folk af.
Ting som i Danmark ville være ganske utænkelige, og hurtigt ville kunne starte en større udrykning
Man trækker lidt på smilebåndet og himler lidt med øjnene, når man ser folk cykle i nødsporet på vej til arbejde, ved de ikke hvor farligt det er?
Men der ligger faktisk noget meget logisk bag – hvorfor skulle man tage en anden vej hvis denne her er hurtigere? Der er jo en hele bane, som ingen alligevel bruger!
Sproget:
Sydafrika har 11 officielle sprog, som alle er implementeret i nationalsangen. Det er derfor også forskelligt alt efter hvor i Sydafrika man befinder sig hvilket sprog folk snakker. Alle snakker dog engelsk + et ”stammesprog”, så det er intet problem at kommunikere med folk.
Her i Cape Town er det ”Afrikaans” der er dominerende. Det minder meget om hollandsk og tysk, og ind imellem dansk, så man kan godt være heldig at forstå en smule i ny og næ. For eksempel yndlingsudtrykket ”lekker” som ret præcist kan oversætter til ”lækker”.
De bedste hilsner fra Maja
Eftermiddagste på Belmond Mount Nelson Hotel
Hiking til toppen af Lions Head
Hvor spiser man de bedste Fish and Chips?
Farvestrålende Bo-Kaap og malaj madkursus
På cykel i Sydafrikas smukke vinland
På cykeltur til townshippen Khayelitsha
Two Oceans Aquarium - Cape Towns akvarium
Se alle indlæg