Rejser
Fly-in Gorilla Trekking
Det Østlige Afrika, Uganda
Afrikas perle, Uganda, er velsignet med en lang række forskellige dyre- og fuglearter, men for de fleste tilrejsende er kronen på værket, at stå ansigt til ansigt med de store og smukke bjerggorillaer.
Bjerggorillaen er stærkt udrydningstruet. Der skønnes at være ca. 1000 tilbage, hvoraf ca. 450 lever i Bwindi Impenetrable National Park. Impenetrable, betyder uigennemtrængelig - og et mere velvalgt ord findes vist næppe til dette sted.
Bemærk! Gorilla tilladelse (permit) til en værdi af ca. kr. 6.100 (USD 850) er inkluderet i prisen.
Fx. 4 dage:
Fra 22.200 DKK
Windston Churchill, der var Storbritaniens premierminister i 1940´erne og 50´erne, kaldte Uganda for ”Afrikas Perle”, og det gjorde han med rette. Det meget kuperede og frodige land på ækvator rummer alt, hvad man kan ønske sig af et rigtigt safariland. En Uganda safari kan således indeholde vidtstrakt savanne, høje bjerge, tætte regnskove samt masser af floder og søer. Spredt overalt i landet ligger smukke nationalparker med mange spændende dyr, og så er mødet med landets kultur og imødekommende befolkning en oplevelse i sig selv.
Herunder får du 5 gode grunde til at tage på en Uganda safari:
Bjergregnskoven i Bwindi er heldigvis ikke helt uigennemtrængelig, som navnet ellers antyder. Det er nemlig her man kan komme på gorilla-tracking og med al sandsynlighed møde de imponerende bjerggorillaer. Nationalparken rummer knap halvdelen af de ca. 1000 bjerggorillaer, som findes i naturen, mens den nære slægtning og lidt mindre lavlandsgorilla lever i regnskovene mod vest og er meget mere talrig. Der findes også mange andre dyr i skoven, som dog er svære at se i den tætte vegetation, men det kuperede terræn og frodigheden er en stor oplevelse i sig selv. Dertil kommer mødet med de mest berømte beboere.
Lavlandsregnskoven i Kibale er et af de steder på hele kontinentet, hvor chancerne er bedst for at se chimpanser på en såkaldt chimpanse-tracking. Samtidig er skoven vel nok den lettest tilgængelig af disse, med en rimelig køreafstand ad gode veje til Ugandas hovedstad Kampala og lufthavnen i Entebbe, og så støder skoven op til Queen Elizabeth nationalparken, der absolut også er et besøg værd. Ud over chimpanser findes der også ualmindeligt mange forskellige mindre aber med hele 12 arter repræsenteret, der ses i Kibale og det tilstødende sumpområde Bigodi sammen med et fantastiske fugleliv.
Nationalparken rummer en utroligt smuk og varieret natur med åben græssavanne, træ- og buskbevokset savanne, tætte skovområder, små floder samt to større søer, der er forbundet med en bred naturlig kanal. Dette betyder, at parken også rummer et meget rigt og varieret dyreliv. Mange af Afrikas ikoniske store dyr som f.eks. flodheste, elefanter, bøfler, løver, leoparder og et stort udvalg af antiloper ses ofte – og så lever her ikke mindre end 550 forskellige fuglearter, hvilket er blandt de fleste i nogen nationalpark i verden. I klart vejr er der udsigt mod de imponerende og sneklædte Rwenzori bjerge på grænsen til DR Congo.
Denne dyrerige nationalpark ligger i den nordlige del af Uganda og er landets største. Den er opkaldt efter det imponerende og samtidig voldsomme vandfald midt i parken, hvor Nilen styrter 43 meter ned gennem en kun 7 meter bred kløft. Der er mulighed for dejlige sejlture helt op til foden af vandfaldene, og langs Nilens bredder ses ofte mange dyr som f.eks. krokodiller, flodheste og drikkende/badende elefanter samt et imponerende fugleliv. På klassisk safari i bil på savannen er der desuden gode muligheder for at se f.eks. giraffer, bøfler, vortesvin og aber, samt med lidt held også nogle af de store rovdyr, som alle er repræsenterei i Murchinsons Falls National Park.
I store dele af Uganda findes der mange livgivende søer, hvoraf de vigtigste og oftest besøgte er:
• Lake Mburo, der ligger centralt i landet og er helt omkranset af nationalparken ved samme navn. En populær destination for klassisk safari og sejlture på den fugle-, krokodille- og flodhesterige sø.
• Smukke Lake Bunyonyi, der er skåret dybt ned i det yderst frodige og kuperede højland nær grænsen til Rwanda mod sydvest. Der kan både sejles på søen og gås dejlige ture omkring den.
• Lake Edward på grænsen til DR Congo samt Lake George, der er indbyrdes forbundet via Kazinga kanalen, som man kan sejle på. Er livgivende vandressourcer for dyrene i Queen Elizabeth nationalparken.
• Lake Albert, der ligeledes danner grænse til DR Congo, og som Nilen løber igennem i dens nordlige ende. Søen er sammen med Nilen vigtige for naturen i Murchison Falls nationalparken mod nord.
• Den gigantiske Lake Victoria, der er verdens næststørste ferskvands sø med en størrelse på 1,5 gange Danmarks areal! Hovedstaden Kampala og Entebbe med lufthavnen ligger på søens bred.
Uganda har som følge af de meget varierede landskaber det rette fundament for et væld af forskellige dyr. Heraf er nogle dyrearter særligt unikke – enestående vil nogen sige. Der er naturligvis tale om de fascinerende bjerggorillaer og chimpanser, samt det imponerende antal af smukke, farvestrålende og sjældne fugle.
Der er ingen tvivl om, at det Uganda er mest kendt for som safaridestination, er den unikke mulighed for at se såvel bjerggorillaer som chimpanser. Disse lever generelt adskilt i de parker de findes i, når lige Bwindi Impenetrable National Park undtages, hvor chimpanserne dog næsten aldrig ses. Vil man opsøge de rolige kæmper, som bjerggorillaerne ofte kaldes, så er netop Bwindi stedet, hvor chancerne er størst, men Mgahinga Gorilla National Park er dog også en mulighed. Det mest berømte sted at se de mere temperamentsfulde chimpanser er i Kibale National Park, da sandsynligheden for et finde dem her er meget høj, men der er dog også gode muligheder i f.eks. Kyambura Gorge på grænsen af Queen Elizabeth nationalparken samt i Budongo skovreservatet umiddelbart syd for Murchison Falls nationalparken.
Den mærkværdige og nærmest dinosaurlignende fugl, træskonæbbet, ses oftere i Uganda end i noget andet land i dens store udbredelsesområde. Især i sumpområder langs Lake Victoria og Lake Albert samt langs Nilens bredder i Murchison Falls nationalparken findes der gode observationsmuligheder. Uganda rummer også mange andre fantastiske fugle blandt landets utroligt rige og varierede fugleliv. Af disse kan farvestrålende papegøjer, turakoer, isfugle, biædere, ellekrager, skægfugle, væverfugle og solfugle fremhæves sammen med masser af spektakulære rovfugle, storke, hejrer og næsehornsfugle.
Ud over bjerggorillaerne og chimpanserne, som nok er de mest ikoniske af Ugandas helt specielle dyr, så ses der også et væld af mindre aber i f.eks. Kibale nationalparken, hvoraf flere ellers er sjældne. Savannens klassiske dyr er dog også fint repræsenteret i landet. Tager man således på en rundrejse i Uganda, hvor flere nationalparker og reservater besøges, så kan de sagnomspundne Big Five ses, nemlig elefant, næsehorn, bøffel, løve og leopard. Det er også muligt at se giraffer, flodheste, zebraer, hyæner og mange forskellige slags antiloper, og så er meget store nilkrokodiller bestemt ikke et særsyn i Uganda.
Ligesom mange af de andre smukke Afrika-dyr, man finder i Uganda, er de store menneskeaber truede. Uganda gør heldigvis en stor indsats for at bevare menneskets nærmeste slægtninge, som landet derfor er et af de mest trygge hjemsteder for. Faktisk deler vi mere end ca. 99 % af vores arvemasse med chimpansen og omkring 98 % med gorillaen. Tankevækkende – ikke sandt?
Verdensbestanden af bjerggorillaer blev for en årrække siden vurderet til kun ca. 500 individer fordelt mellem Uganda, Rwanda og DR Congo, hvilket gjorde dem til den mest sjældne og truede art af menneskeaber på jorden. Sidstnævnte er stadig gældende, men i de nyeste vurderinger opgøres bestanden nu til ca. 1000 stk., hvilket især skyldes en stigning i Bwindi Impenetrable National Park. Dette ses som et resultat af Ugandas bestræbelser på at passe på disse enestående dyr og den natur de lever i. Der bliver heldigvis også passet godt på bjerggorillaerne i Rwanda, mens de lever en mere utryg tilværelse i uroplagede DR Congo.
Chimpansen har, ligesom lavlandsgorillaen, et væsentligt større udbredelsesområde end bjerggorillaen, og der findes langt flere af dem. Det er dog alligevel en truet art, da bestanden de fleste steder er i stor tilbagegang, der især skyldes tab af levesteder på grund af skovhugst og befolkningstilvækst. Bestandene i Uganda og i det vestlige Tanzania ligger på chimpansens østligste udbredelsesområde og er ret små. Begge lande passer dog godt på dem og deres natur, så her har antallet været stabilt gennem de sidste mange år.
En vigtig del af bevaringsindsatsen hænger uden tvivl tæt sammen med den stigende mængde af turister, som kommer for at se de store menneskeaber i deres naturlige omgivelser. Nogle kritiserer de forstyrrelser dette medfører, men der er ikke tvivl om, at det internationale fokus turismen medfører, og de ikke uvæsentlige midler som genereres herved, er yderst vigtige faktorer, for bevarelsen af bjerggorillaer og chimpanser samt deres levesteder.
Processen med at tilvænne de vilde aber til hyppige besøg af mennesker er meget tålmodighedskrævende og tager flere år. Pionerer som Jane Goodall og Dian Fossey gjorde i deres forskningsarbejde de vigtige erfaringer med denne proces for hhv. chimpanser og gorillaer. Resultatet er, at det er lykkedes mange steder, hvor den såkaldte tracking altid foregår én gang dagligt i små grupper på 6-8 turister sammen med en rutineret guide og en vagt. Tiden sammen med den flok man finder er begrænset til en time. Såvel de små grupper som tidsbegrænsningen og kun ét dagligt besøg er for at holde forstyrrelserne af dyrenes dagligliv på et minimum, og intet tyder på, at disse forstyrrelser har haft negativ effekt nogen steder.