Den 01.08.2018
Coco de Mer nødden er verdens største nød med en vægt på mellem 15 og 30 kilo. Den er endemisk og findes kun på øerne Curieuse og Praslin på Seychellerne. Nødden har altid været omgæret af megen mystik, da man ikke kan få den til at vokse andre steder på kloden.
Man hører om Coco de Mer nødden helt tilbage fra før Seychellerne var opdaget. Ofte drev de i land på fjerne kysten, f.eks Maldiverne. De var store og lignede kvindens skød, men uanset hvad man gjorde kunne man ikke få dem til at spire. Og man stod uforstående overfor hvordan de formerede sig og hvor de kom fra.
Lokale fiskere på det Indiske Ocean så nødden poppe op af havet og man troede, at der nede i dybet i det Indiske Ocean var en stor skov, hvor disse nødder voksede.
Den rigtige forklaring er; at når Coco de Mer nødden falder i havet har den stadig sin skal omkring sig og er dermed så tung, at den ikke kan flyde, så den synker til bunds.
Efter et stykke tid opløses skallen i havet og nødden stiger op til havets overflade og kan nu flyde, men den kan ikke spire.
Coco de Mer palmen er også unik ved enten at være en hun- eller en hanplante, så uden hanplanten til at bestøve sig, kan den ikke formere sig.
Det var franskmændene, der døbte den Coco de Mer (havets kokosnød)
Efter Seychellerne i 1743 blev opdaget opstod ny mystik om Coco de Mer. Palmerne blev også kendt som kærlighedstræerne. På hanpalmen vokser en lang lige blomst ud, der står med gule blomster i ca. 7-8 måneder og minder om mandens kønsdel. Hunpalmens kokosnødder ligner kvindens skød.
Sagnet gik på, at i stormvejr, når palmerne svajede voldsomt, ramte han- og hunpalmen hinanden og af den vej kunne de formere sig. Ingen havde set fænomenet, men man var overbevist om, at hvis man så disse træer udføre elskovsakten, så blev man blind og hvad værre var; man døde.
I dag ved man at hanpalmen bestøver hunpalmen ved hjælp af bier eller grønne gekkoer. Da træerne ikke er mangfoldige mere og står tæt sammen, så hjælpes de også med bestøvningen ad kunstig vej.
Træerne bliver mellem 700-800 år gamle og man kan først sige om det er en han- eller hunpalme, når palmerne er omkring 25 år gammel. Når hunpalmen er blevet bestøvet begynder der at vokse en Coco de Mer nød, den tager ca. 7 år om at vokse til fuld størrelse.
Hvis man skal bruge indmaden i den skal det gøres inden de bliver 2 år, derefter er de for hårde og smager ikke godt. De skulle efter sigende smage fantastisk, men da de er truede og beskyttet er det forbudt at spise dem eller sælge dem som souvenir.
Hanpalmen bærer en blomst i ca. 7-8 måneder hvorefter den visner og falder af. Hunpalmen bliver ved med at producere nødder og kan have op til 54 nødder af gangen på sig.
Når de hænger på træerne er de beskyttet af en grøn hinde, omkring det syvende år begynder denne hinde at blive brun og det er først her man kan se, hvor mange nødder der er inde i hinden.
Er der kun én nød, så er nødden rund på begge sider og ligner fortil kvindens skød og lår og bagtil baller og baglår. Der kan også være tvillinger, de runder kun fortil og er helt flade på bagsiden eller i sjældne tilfælde er der også trillinger.
Nødderne er eftertragtet i Asien og ligesom der er krybskytteri på næsehorn og tigre til naturmedicin, så tror man også her på, at nødderne har en særlig kraft, der kan styrke ens forplantningsevne. Træerne og nødderne er fredede og det er strafbart at sælge dem og udføre dem, med mindre de købes med certifikat.
Ved Fond Ferdinand har de tilladelse til at sælge dem. De koster mellem 3.500 og 5.000 rupees (ca. kr. 1.500-2.500,-) og nødden kan udføres fra Seychellerne ved fremvisning af certifikat.
De der sælges skæres igennem og indmaden tages ud og de limes fint sammen igen. Det gør også, at de ikke går i forrådnelse.
Visumansøgning til Tanzania/ Zanzibar – online
Safari i Nairobi National Park
Treetops – hvor Elizabeth blev dronning af UK
Unik kvalitetsshopping - Sandstorm Kenya og Made by Kenya
Namibia indfører visum pligt for danske rejsende
Obligatorisk rejseforsikring til Zanzibar
Støt unge kvinders kamp og vind en rejse til Kenya
Se alle indlæg